Proizvajalci hrane morajo v deklaracijo zapisati, koliko hidrogeniranih maščob vsebuje določen proizvod. Tako trans (večkrat nasičene) kot tudi nasičene maščobne kisline so povezane s povečanim tveganjem za nastanek bolezni srca. Trans maščobne kisline nastanejo s postopkom strjevanja.

Raziskovalci so se odločili ugotoviti, ali je palmovo olje, ki ima podobne značilnosti kot trans maščobe, dober nadomestek za delno hidrogenirano maščobo. Klinični test so zastavili tako, da bi ugotovili učinke štirih različnih olj, ki se pogosto uporabljajo pri pripravi hrane.

Petnajst prostovoljcev – vsi starejši od 50 let in z zmerno povišanim 'slabim' holesterolom LDL – je 35 dni uživalo vsako od štirih diet. Maščobe, ki so prevladovale na vsakem od jedilnikov, so bile delno hidrogenirano sojino olje, palmovo olje, repično olje in sojino olje.

Rezultati so pokazali, da so diete, bogate z večjimi količinami palmovega ali hidrogeniranega sojinega olja, povišale nivo LDL holesterola. Avtorji raziskave zato pravijo, da palmovo olje ni dober nadomestek za trans maščobe v proizvodnji hrane.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj