… občutjih tudi vzdržali. Če starši otroka ne uspejo umiriti in obupajo, otrok željo po umiritvi prestavi na druge, kar pomeni, da to naredi v šoli, družbi, med prijatelji. Učitelji imajo v šoli veliko otrok, za katere starši 'nimajo časa' in tak otrok 'provocira', ker vedno hoče nekoga, ki bi ga končno slišal in umiril. Otroci tega ne počnejo zato, ker bi bili hudobni, ampak zato, da bi jih nekdo umiril. To počnejo na najrazličnejše načine, največkrat pa se nesprejemljivo obnašajo.

Najstnik potrebuje sočutna in odločna starša za svoja težka občutja, ki jih ima v obdobju mladostništva. Najstniki hočejo, da se ob starših lahko jezijo in da oni to vzdržijo, saj s tem otrok dobi notranje zaupanje vase. Otrok ima vedno notranjo željo, da spoštuje svoje starše in če jih, spoštuje tudi sebe. Če jih ne spoštuje, je to izključno težava staršev, pri čemer je prisotna otrokova bolečina, ki je v takem primeru neznosna.

Da otrok svoje starše lahko spoštuje, se ti morajo tako tudi obnašati, tudi z lastnim zgledom, ker otroci vse, kar doživijo doma, odigravajo na vseh ostalih področjih. Otrok v svoji globini staršem vse verjame. Verjame jim tudi, če ga starši ponižujejo, primerjajo s sosedovim, ki je po njihovem mnenju boljši, in govorijo, da je čista »nula«. Otrok bo takšen tudi postal in verjel bo, da je res tako. Seveda ne pomeni, da so vsega 'krivi' starši, saj mora tudi otrok sprejeti odgovornost za svoja dejanja, česar ga je treba naučiti. Otroku tako gradimo zdravo osebnost.

Otrok potrebuje, da starša svojega otroka skupaj začutita, mu regulirata občutja, se z njim pogovarjata, ga spoštujeta in mu postavita jasne meje. Starš lahko največ da otroku takrat, ko je nanj ponosen, ga spodbuja in mu s tem pove, da je vreden, ljubljen in spoštovan. Otroci hočejo, da starši vztrajajo, verjamejo vanje in si zanje vzamejo čas.

Kontakt

Društvo za pomoč ljudem v stiski Lučkin svetilnik
Andrej Omulec, mag. zakonskih in družinskih študij
GSM: 041 888 246

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj