Starši se srečujejo s problemom, kako otroke navaditi na vzdrževanje ustne higiene, saj so rezultati vseevropske raziskave, v katero je bilo vključenih 7500 staršev, potekala pa je pod vodstvom poslanstva Colgate® za zdravo ustno votlino, ugotovili, da čeprav je več kot polovica otrok že slišala za dobre navade čiščenja zob, teh navad niso osvojili.

Zobozdravstveni posegi, ki bi jih lahko preprečili

Pri tem si skoraj tretjina (32 %) otrok čisti le sprednje zobe in izpušča zadnje, kar pa lahko pripelje do zobozdravstvenih posegov pri že zelo majhnih otrocih. Tako je pred dopolnjenim sedmim letom 15 % otrok že dobilo zalivko, 9 % pa se jih je že srečalo s puljenjem zob. V različnih delih Evrope je tudi trajanje ščetkanja zob različno; skoraj dve tretjini staršev (62 %) na Poljskem se boji, da si njihovi otroci ne čistijo zob dovolj dolgo, v primerjavi z manj kot polovico (43 %) staršev v Belgiji. Priporočljiv čas čiščenja zob je dve minuti.

Starši, bodite vzor!

Družine so seveda različne in uporabljajo različne metode za spodbujanje vzdrževanja lepih in zdravih zob, vendar se skoraj vsi sodelujoči starši (95 %) strinjajo, da so navade čiščenja zob pri njihovih otrocih neposredno povezane z vzorci, ki jih ti dobijo od staršev. Ob tem pa se skoraj enako število (94 %) strinja, da je čiščenje zob pred otrokom zelo pomembno, saj mu predstavlja dober zgled.

Raziskava je pokazala, da se starši po Evropi že poslužujejo nekaterih kreativnih metod za motiviranje svojih otrok, da bi ti bolj skrbeli za svoje zobe. Najbolj priljubljeni so naslednji načini:

 • nagrajevanje za vzdrževanje oralne higiene (12 %);
 • uporaba časovnika, ki otroke spodbuja k daljšemu ščetkanju zob (9 %);
 • čiščenje zob kot igra, ki otroke spodbudi, da sprejmejo dobre navade (31 %);
 • čiščenje zob istočasno z otrokom, da bi mu dali dober zgled (43 %);
 • pogovor z otrokom o tem, kako pomembno je čiščenje zob (55 %).

Kako otroka motivirati za temeljito čiščenje zob?

Pomagajte svojemu otroku, da si bo redno in temeljito čistil zobe tako, da ga motivirate. Kako to doseči? Tako, da bo to početje pozitivna izkušnja, zabavno in nagrajeno. Spodaj preberite 3 nasvete, kako motivirati otroka, da bo razvil zdrave navade oralne higiene, ki ga bodo spremljale celo življenje:

 1. Zobe si umivajte skupaj
  Otroci vedno oponašajo starše in to je idealen način, da se z opazovanjem naučijo pravilne oralne higiene. Poleg lahko dodate glasbo, ki je otroku všeč.
 2. Otrok naj ima posebno ščetko
  Še en način za motivacijo je, da otroku kupite zanimivo in zabavno ščetko, namenjeno prav otrokom. Naj si barvo in motiv izbere sam, da mu bo res všeč in jo bo z veseljem uporabljal.
 3. Posebna zobna pasta
  Tako kot posebna otroška ščetka bo tudi posebna otroška zobna pasta dodatna motivacija, tako zaradi prikupnega videza kot tudi okusa, ki bo otroku všeč.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj