Znano je, da je magnezij pomemben za zdrave kosti pri odraslih, v novi študiji pa so ugotavljali njegov vpliv na otroške kosti. Vodilni raziskovalec, dr. Steven Abrams, pravi, da je kalcij sicer pomemben za zdrave kosti, vendar ne tako zelo kot magnezij, razen pri tistih otrocih in odraslih, ki imajo prenizke vrednosti kalcija.

V študiji je sodelovalo 63 zdravih otrok, starih od 4 do 8 let, ki niso jemali nobenih multivitaminov ali mineralov. Preučevali so njihovo prehrano, da bi ugotovili, koliko kalcija in magnezija zaužijejo, vrednosti teh dveh pa so merili dvakrat. Ugotovili so, da kalcij ni pomembno povezan z vsebnostjo mineralov v kosteh in z njihovo gostoto, saj je tu magnezij pomembnejši faktor.

Zato je treba poskrbeti, da imajo otroci zdravo in uravnoteženo prehrano s čim manj sladkorja in žitaric (vključno s kosmiči) in čim več zelenjave in zdravimi maščobami, koristno pa je tudi dodajati v obliki prehranskih dopolnil, saj je hrana dandanes zaradi sodobnega načina pridelava precej opustošena nujno potrebnih hranil.

Otroci torej za zdrave kosti potrebujejo:

  • magnezij;
  • omega-3 maščobe;
  • vitamin D3;
  • redno, vsakodnevno gibanje.

PREBERITE TUDI: Prehranska dopolnila za otroke

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj