… napolnimo s tekočino in se hkrati tudi malo posladkamo. Vsebuje manj sladkorja kot na primer breskve in drugo sadje, ki je v tem času na voljo. Telo vam bo zaradi skoraj 92-ih odstotkov vode zelo hvaležno.

lubenica_poletna_osvezitev

Foto: shutterstock

Prav tako pa je ta sočen, rdeč sadež tudi vir številnih koristnih snovi: antioksidantnega vitamina C; beta karotena, ki je potreben za rast novih celic in obnavljanje tkiva in ki kožo varuje pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov; vitamina B6, ki ga telo porabi za proizvodnjo seratonina (poznan tudi kot hormon sreče); kalija, ki je pomemben za uravnavanje vode znotraj celic. Odpravlja krče v mišicah, pomaga uravnavati krvni tlak in s tem zmanjšuje stres; aminokisline citrulin, ki je pomembna za celjenje ran in deljenje celic; antioksidanta likopena, ki pomaga v boju proti boleznim srca in ožilja, raku prostate in nekaterih drugim vrstam raka.

Lubenica ima največjo substanco likopena v primerjavi z drugimi sadeži in zelenjavo. Edini minus je, da vsebuje zelo malo vlaknin in ima visok glikemični indeks, zato z uživanjem vseeno ne pretiravajte.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj