Drži, da je iskren nasmeh lep nasmeh. Pa vendar so mnogi ljudje, ki jim ni bilo dano, da bi njihovi stalni zobje zrasli v raven zobni lok, pri smejanju precej zadržani. Morda so svoje zobe ob opazkah kot so npr. “Poglej, zobe ima nametane v ustih kot bi mu jih s fračo nastreljali”, sčasoma naveličali kazati. A ni potrebno, da je tako.


Kaj je ortodontski aparat

Ortodontski aparati so pripomočki, ki se uporabljajo za ravnanje zob. Lahko so snemni ali fiksni. Že ime nam pove, da so snemni ortodontski aparati tisti, ki jih lahko snamemo, medtem ko je fiksni ortodontski aparat ves čas ortodontskega posega pritrjen na zobe.

Poravnani zobje niso pomembni le zaradi lepšega videza in večje samozavesti, temveč tudi zato, ker nepravilno poravnani zobje lahko vplivajo na žvečenje, govorjenje in čiščenje. Kadar je čiščenje oteženo oziroma kadar so zobje postavljeni tako, da tvorijo veliko kotičkov v katerih se lahko zadržujejo zobne obloge in ostanki hrane, je tveganje za razvoj kariesa in vnetja dlesni večje.

fiksni_ortodontski_aparat­
S svojim ortodontom se posvetujte o pravilni uporabi zobne ščetke Sonicare


­Zobni aparat se običajno namesti na stalne zobe. Danes jih uporabljamo tako pri mladostnikih kot pri odraslih. Sodobni fiksni ortodontski aparati so tudi prozorni ali različnih barv.


Kako deluje

Ortodontski aparat dlje časa nežno pritiska na zobe in jih tako počasi premika v novi položaj. To je mogoče zato, ker je kost, ki obdaja in drži zobe v dlesnih, prožna in se lahko preoblikuje.


Ali fiksni ortodontski aparati zahtevajo posebno nego?

Ker se lahko za aparatom nabirajo ostanki hrane (in bakterije), je pomembno, da zobe ščetkate in nitkate pogosteje kot običajno, da preprečite vnetje dlesni, zadah in bele madeže. Še posebno pomembno je ščetkanje ob zvezdicah in pod žičkami fiksnega ortodontskega aparata, ter ščetkanje notranjih in griznih ploskev vsakega zoba.

ortodont_ordinacija 

Patentirana tehnologija električne zobne ščetke Sonicare odstranjuje zobne obloge (plak) s težko dostopnih površin. Popolnoma varna za uporabo je tudi pri čiščenju fiksnih ortodontskih aparatov. Tudi do dlesni je ne samo nežna in varna, temveč omogoča učinkovito čiščenje njenega roba, kar je zelo pomembno za preprečevanje vnetja dlesni.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj