• V ponedeljek, 28. septembra 2009, ob 19. uri, Klub Cankarjevega doma, Ljubljana

    Avtorja bo predstavil dr. Peter Vodopivec, pogovor bo vodila Marija Zidar. Predavanje bo prevajano, za izposojo slušalk potrebujete osebni dokument. Vstopnice so brezplačne.
  • V torek, 29. septembra 2009, ob 19. uri, Škrabčeva domačija, Hrovača


    Z avtorjem se bo pogovarjal Aleksander Čolnik, pogovor bo prevajan.


Ruščina pozna dva izraza za šepetajočega: šepčuščij, tisti, ki šepeta iz strahu, da mu prisluškujejo, in šeptun, ovaduh, tisti, ki ljudem za hrbtom prišepetava oblastem.

­Orlando Figes v knjigi Šepetalci razkriva zasebno življenje milijonov Rusov pod Stalinovo tiranijo, v družbi, v kateri so vsi šepetali – bodisi da so hoteli zaščititi svoje bližnje, bodisi da so ovajali sodržavljane. Delo se opira na obsežno raziskavo ustne zgodovine, ki je zajela stotine družin iz nekdanje Sovjetske zveze, ter na množico listin, fotografi j in predmetov iz družinskih arhivov. Vodi nas skozi moralni blodnjak, v katerem je človeka lahko pogubila ena sama neprevidna beseda, ko je režim postavil izven zakona celotne družbene sloje in narode, ko so ljudje plačevali strahotno ceno za gospodarsko in politično veličino Stalinovega imperija. Vendar so tudi v tistih težkih časih mnogi ohranili človečnost in pogum, da so kljubovali neusmiljenemu pritisku totalitarne države.

Orlando Figes Šepetalci­


Orlando Figes (1959), profesor zgodovine na Birkbeck Collegeu londonske univerze, je študiral na Cambridgeu, kjer je bil do leta 1999 tudi zaposlen. Napisal je več monografij o ruski zgodovini. Za Tragedijo ljudstva (People’s Tragedy: The Russian Revolution, 1891-1924), ki jo je objavil leta 1996, je prejel kar pet pomembnih nagrad v kategoriji zgodovinskih monografij. Njegove knjige so prevedene v več kot dvajset jezikov, v slovenščini pa lahko poleg

Natašinega plesa (Modrijan in Studia Humanitatis, 2007) zdaj beremo tudi Figesovo zadnjo knjigo – Šepetalci.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj