Tek pozimi? Zakaj pa ne! Večina bi se teku v hladnejših obdobjih leta odrekla, saj je mnenja, da takšen tek ni zdrav in lahko kaj hitro zbolimo. Res je, da zaradi pregretega telesa v mrzlem vremenu lahko hitreje zbolimo, vendar pa je tek v zimskih razmerah, če ni pod -10°C in če smo seveda primerno opremljeni zdravju neškodljiv in celo zdrav. V zimskem času se zaradi vzdrževanja telesne temperature namreč poveča poraba energije, zato se tudi maščoba hitreje kuri.

\"zimski_tek\"
Foto: sheknows.com

Ker je dobra oprema ključni dejavnik pri teku v zimskem obdobju, bomo nekaj besed namenili ustrezni opremi, ki jo potrebujete, če želite, da bo tudi tek v tem obdobju prijeten in ne bo pustil posledic na vašem zdravju.

Zaščita glave, obraza in vratu

V hladnejših dneh lahko izgubite do 40 % toplote iz vaše glave, zato je pomembno, da ostane zaščitena pred mrazom. V ta namen je najbolje uporabiti kapo ali trak iz flisa ali kakšnega drugega toplega materiala.

\"balaclava\"

Okrog vratu naj občutljivejši tekači ovijejo šal iz flisa
oziroma kakšnega drugega toplega materiala, lahko pa si omislite takšen
šal, ki si ga lahko potegnite čez usta in nos, da se zrak pred vstopom v
dihalne poti vsaj malo ogreje – imenuje se bandana. V primerih, ko je temperatura zraka pod 10 stopinj ali pa v primeru vetra, svetujemo še uporabo maske (balaclave), ki pokrije vaš celotni obraz z izjemo oči.

Ne pozabite pa tudi na zaščito ustnic z balzamom, saj lahko zaradi mraza in nepravilne nege postanejo izsušene in razpokane.

Zgornji del telesa

Za zgornji del telesa v zimskih razmerah velja pravilo oblačenja po plasteh z lahkimi oblačili.

Spodnje perilo ali spodnja majica s kratkimi oziroma dolgimi rokavi naj bo iz sintetičnih materialov (npr. Polypropylan, DryFit, Thinsulate, Thermax, CoolMax, itd.), ki odvajajo znoj stran od telesa na zunanjo stran perila
ali majice, kjer se nato posuši. Posebej vam odsvetujemo bombažne
majice, saj ne omogočajo odvajanja znoja na zunanjo stran, zato ostanejo
mokre, kar pa vam lahko nakoplje le težave s prehladom, dehidracijo ali
podhladitvijo.

\"under_armour_base_top\"
Srednji sloj naj bo izolacijski, saj mora zadrževati telesno toploto. V ta namen oblecite tekaški puli ali jopico, ki naj bo iz flisa. Srednji sloj je priporočljivo obleči v primeru, ko je zunanja temperatura manj kot -5°C.

Zunanji sloj pa naj bo oblačilo, ki vas bo ščitilo pred vetrom in padavinami, poleg tega pa bo zadržalo toploto in obenem dihalo. Najprimernejša oblačila za zunanji sloj sta tako anorak ali windstopper.
Če vas rado zebe v roke, si omislite rokavice, najboljše take, ki dihajo.

Spodnji del telesa

\"under_armour_base\"

Spodaj zadostujejo dolge tekaške pajkice, ki naj bodo tako kot majice iz sintetičnih materialov, ki odvajajo vlago stran od telesa na zunanjo površino in pospešujejo njeno izparevanje. Za nižje temperature so primerne termo tekaške hlače, ki vas bodo še dodatno ščitile pred mrazom.

Pomembne pa so tudi nogavice, ki naj nikoli ne bodo bombažne, ampak naj bodo izdelane iz tkanin kot so akril, CoolMax ali volna. Ti materiali namreč odvajajo vlago in pospešujejo njeno izparevanje. Še posebej so priporočljive nogavice, ki so tanko oblazinjene na peti in prstih, saj preprečujejo nastanek žuljev.

 

Za zimski tek potrebujete tudi primerno obutev, ki naj bo iz Gore Tex materiala. Ta namreč ne prepušča vode, podplat pa je oblikovan prav za zimski tek.

Torej, vse, kar potrebujete, je le dobra oprema, in mrzlo zimsko vreme vas ne bo moglo ustaviti pred rednimi tekaškimi treningi!

2 KOMENTARJI

  1. Zakon članek! Danes sem po nekaj tednih šla spet ven z namenom hitre hoje in malo tudi tekla in je razlika v razpoloženju tako neverjetna, da enostavno moram ohranjati tek tudi pozimi. Tako da je prispevek zlata vreden, ker se nikdar nisem znala obleči za zimski tek, potem sem pa raje doma sedela. Hvala!

  2. Jaz se oblečem po občutku. Dam navadno tekaško majico z dolgimi rokavi, gor pa športno jakno. 3 sloji se mi zdijo pa že preveč. Ker če ti je prevroče med tekom, potem tudi ni ok.
    Sicer pa mene ne ovira mraz, ampak čez teden tema že ob štirih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj