Tako so že potrdili prvo smrt pacienta, o katerem zdravstvenih podrobnosti, vključno s cepilnim statusom, zaenkrat še niso razkrili.

Po besedah njihovega ministra za zdravje, Sajida Javida, je 44 % okuženih s covidom v Londonu okuženih z Omicron varianto in pričakujejo, da bo v prihodnjih dneh – natanneje v 48 urah – to postala prevladujoča varianta. Pravi, da naj bi bilo v VB trenutno 4,713 primerov okužbe z Omicron varianto.

“Trenutno imamo 10 oseb v Angliji, ki so bile hospitalizirane zaradi Omicrona. Ključno je, da se zavedamo, da hospitalizacije in smrti zaostajajo za okužbami približno dva tedna. Torej lahko pričakujemo, da bodo te številke drastično narasle v dnevih in tednih, ki so pred nami,” je dejal Javid.

Hospitalizirani so stari med 18 in 85 let in večina je prejela dva odmerka cepiv, to pa naj bi bila prva smrt, povezana z različico Omicron.

Britanski minister za zdravje je povedal tudi, da “je VB ujeta v tekmi med virusom in cepivom.”

Uradni strokovnjaki sicer pravijo, da naj bi različica Omicron povzročala manj hude simptome, a naj bi bila bolj nalezljiva kot Delta in zmanjševala naj bi učinkovitost ‘cepiv’. Delta varianta naj bi bila odgovorna za večino aktualnih okužb.

Britanska vlada je naznanila tudi plan za izvedbo hitrega programa “osvežitvenih odmerkov”.

Pfizer in BioNTech ste pretekli teden priporočila tri odmerke za zaščito pred Omicronom, zato večina držav, ki ima zalogo ‘cepiv’ za Covid, poziva svoje državljane, naj gredo čim prej po tretji odmerek.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj