Te prinašajo pravo revolucijo kar se tiče preventivne, pa tudi kurativne skrbi za zdravje, saj imajo neverjetne in edinstvene učinke. Najbolj pomembna sestavina omega-7 maščob je palmitoleinska kislina. Gre za novo odkrito maščobno molekulo, ki je tako pomembna, da so jo na Harvardski šoli medicine hoteli patentirati.

Kaj je tako posebnega pri omega-7?

Omega-7 se v večji količini nahajajo v olju rakitovca in makadamije. Imajo izjemno močan vpliv na vse dejavnike, ki vplivajo na metabolni sindrom. Ta je tako močan, da če bi hoteli enak učinek doseči z zdravili (pri čemer seveda ne pozabimo na njihove negativne stranske učinke), bi jih morali uživati več hkrati. Omega-7 palmitoleinska kislina to naredi na varen način, učinkovito in brez stranskih učinkov.

Omega-7 pa imajo še vrsto drugih pozitivnih vplivov na zdravje: med drugim lahko preprečijo diabetes tipa 2; nabiranje ateroskleroznih oblog v ožilju; dvignejo dober HDL holesterol in znižajo slabega; preprečujejo nastanek rakavih obolenj; znižajo količino vnetnih procesov v telesu in posledično njih pokazateljev C-reaktivnih beljakovin (CRB), ki so povezane s povečano nevarnostjo za srčni infarkt, možgansko kap ter boleznimi srca in ožilja.

Kaj je palmitoleinska kislina?

Omega-7 vključujejo več različnih vrst maščobnih kislin, v tem članku pa bo obravnavana palmitoleinska kislina. Za razliko od vsem znanih večkrat nenasičenih omega-3 maščob so omega-7 enkrat nenasičene. Omega-3 so tako zdrave predvsem zato, ker se vgradijo v protivnetne molekule, medtem ko imajo omega-7 povsem drugačen princip delovanja. Omega-7 maščobe delujejo kot signalne molekule, ki omogočajo komunikacijo med maščobnim in mišičnim tkivom v telesu.

Posebna signalizacijska funkcija omega-7 je identificirana kot lipokin – molekula, ki deluje podobno kot hormoni, povezuje oddaljena tkiv v telesu in skrbi za to, da telesu zagotovi optimalno koriščenje in shranjevanje energije. To omogoča omega-7 maščobam, da imajo velik vpliv na različne faktorje metabolnega sindroma. Že zaužitje majhnih količin omega-7 ima velik vpliv na to, kako telo porablja in shranjuje energijo in shranjuje maščobe. Omega-7 preprečuje nastajanje novih maščobnih molekul, še zlasti tistih, ki poškodujejo tkiva in povzročajo kardiovaskularne bolezni.

Njihov učinek naj bi bil tako močan, da naj bi celo dosegel učinek nekaterih zdravil, ki jih jemljejo ljudje s povišanim holesterolom in/ali krvnim sladkorjem, kar sta oba ključna dejavnika, ki vodita v metabolni sindrom in kardiovaskularne bolezni.

Omega-7 se borijo proti povzročiteljem metabolnega sindroma

Metabolni sindrom je tako problematičen zato, ker vodi v kardiovaskularne bolezni in diabetes tipa 2, sestavljajo pa ga naslednji znaki:

  • Povečana raven glukoze v krvi in inzulinska rezistenca.
  • Povišani trigliceridi in slab (LDL) holesterol in prenizek dober (HDL) holesterol.
  • Povišan krvni tlak.
  • Debelost oz. prekomerna maščoba okoli pasu.
  • Kronična prisotnost vnetnih procesov v telesu.

Če imate metabolni sindrom, to pomeni, da ste prehodili že lep del poti proti kardiovaskularnim boleznim, diabetesu, rakavim obolenjem in ostalim boleznim sodobnega načina življenja. Na srečo omega-7 delujejo na štiri pomembne in med sabo povezane načine, ki lahko zmanjšajo večino uničujočih vplivov metabolnega sindroma na vaše zdravje:

  1. Zmanjšajo inzulinsko rezistenco in znižajo količino glukoze v krvi.
  2. Zavirajo proizvodnjo in nabiranje telesne maščobe in tako preprečujejo oz. zmanjšujejo debelost.
  3. Normalizirajo abnormalne profile lipidov (dvignejo dober holesterol in znižajo slabega in trigliceride).
  4. Močno zmanjšajo vnetne procese v telesu.

1. Omega-7 znižujejo glukozo v krvi in inzulinsko rezistenco

Omega-7 imajo več pozitivnih učinkov na krvni sladkor in inzulin. Ko so mišim z diabetesom tipa 2 dodajali omega-7, so se jim znižali glukoza in trigiceridi v krvi, hkrati pa se je zmanjšala inzulinska rezistenca in količina maščob v jetrih, ki je temeljni pokazatelj metabolnega sindroma. Pri metabolnem sindromu in diabetesu 2 namreč postane telo odporno na inzulinsko zniževanje glukoze v krvi in posledica je več sladkorja v krvi, hkrati pa povišana raven inzulina, kar je v višjih količinah oboje toksično. Omega-7 to izničujejo tako, da podvojijo porabo glukoze s strani mišičnih celic in tako povečajo njihovo sposobnost porabe sladkorja za energijo in shrambo v obliki hitre energije, glikogena. Omega-7 tako ščitijo slinavko, saj pospešuje rast beta celic slinavke, s čimer pomaga telesu, da optimizira količino sladkorja v krvi s svojim naravnim inzulinom. Ko naraste količina omega-7 v krvi se močno poveča tudi občutljivost na inzulin.

2. Omega-7 pomagajo pri uravnavanju telesne teže in hujšanju

Debelost okoli pasu je znak za metabolni sindrom, ki ima tesno povezavo s kardiovaskularnimi boleznimi. Razlog za to je povečana stopnja vnetnih procesov v telesu, ki jih sproža maščobno tkivo. Omega-7 pomagajo obvladovati ta faktor, ker telesu sporočijo, naj preneha shranjevati maščobo. Ko so živalim dajali večje količine omega-7, so te dobile močno povečano količino hormonov, ki dajejo občutek sitosti. Hkrati je upadla količina hormonov, ki dajejo občutek lakote. Ta kombinacija tako lahko drastično vpliva na količino zaužite hrane.

Zdravila statini, ki znižujejo holesterol in trigliceride, hkrati povečujejo količino maščobnega tkiva v telesu in jetrih – omega-7 pa učinkujejo ravno obratno.

3. Palmitoleinska kislina izboljša stanje arterij

Sposobnost omega-7, da zvišajo dober in znižajo slab holesterol in trigliceride je še posebej pomembna za kardiovaskularno zdravje. Raziskave so pokazale, da omega-7 izboljšajo ravnovesje maščob, tako, da ugodno regulirajo proizvodnjo v maščobnih celicah in povzročijo izgorevanje maščob. To pomeni manj nalaganje maščob v telesu, sploh okoli pasu, ter manj slabega holesterola in trigliceridov. Raziskava, opravljena v kliniki v Clevelandu, je pokazala, da uživanje omega-7 že po 8 do 12 tednih zviša dobro holesterol in zmanjša obloženost arterij za kar 47 %.

Kar je najbolj nevejretno, pa je dejstvo, da so omega-7 uravnale lipide celo pacientom, ki so jemali statine in fibratna zdravila, a so imeli vseeno veliko škodljivih maščob. Ko so jim dodali omega-7, so se jim slab holesterol in trigliceridi znižali.

4. Omega-7 zmanjšujejo vnetne procese v telesu

Obstaja tesna povezava med maščobnim tkivom in kroničnim vnetjem, prisotnim v telesu, ki je povezano z metabolnim sindromom. Študije, opravljene na živalih, so pokazale močno zmanjšane vnetne citokine, povezane z maščobnim tkivom, ko so živalim dodali omega-7. jetra živali so pokazale opazno zmanjšanje števila aktiviranih vnetnih celic, kar lahko tudi preprečuje bolezen zamaščenih jeter.

Omega-7 pa lahko zmanjšajo vnetne procese in nevarnost za nastanek kardiovaskularnih bolezni tudi pri ljudeh. Pilotska študija, opravljena na odraslih z visoko stopnjo C reaktivnih beljakovin v krvi, ki nakazujejo vnetne procese, je dodajanje 210 mg omega-7 dnevno privedla do kar 37 % zmanjšanja C reaktivnih beljakovin. Kasneje so raziskavo ponovili v obliki randomizirane klinične raziskave na več ljudeh, ki so vsi imeli nenormalno visoko količino CRB v krvi. Po 30 dneh uživanja 210 mg omega-7 palmitoleinske kisline so jim CRB močno upadle – kar za 43 %. Skratka, učinki omega-7 so izjemni, že zlasti pri tistih, ki imajo maščobo okoli pasu, ker imajo močno povišano raven CRB.

Povzetek

Omega-7 torej ugodno vplivajo na skorajda vse komponente metabolnega sindroma. Izboljšajo občutljivost na inzulin; znižajo slab holesterol in trigliceride in dvignejo dobri holesterol; pomagajo pri hujšanju, saj dajejo občutek sitosti, predvsem pa – najpomembneje – močno zmanjšajo vnetne procese v telesu, ki vodijo v vrsto bolezni in zdravstvenih težav. Hkrati lahko drastično izboljšajo kardiovaskularno zdravje.

Niso vsi viri omega-7 enaki

Medtem ko se omega-7 nahajajo tudi v nekateri hrani, npr. makadamija oreščkih in rakitovcu, je treba vedeti, da to dvoje vsebuje tudi zelo visoke količine izjemno škodljive palmitične kisline. Ta poveča nevarnost za srčni infarkt, možgansko kap, oblaga arterije, dviguje slab holesterol in povzroča ostale kardiovaskularne in metabolne bolezni in težave, ki pogosto vodijo tudi v smrt.

Olje rakitovca in makadamije vsebujeta med 11 % in 27 % omega-7 maščobnih kislin, a hkrati tudi kar 9 % do 40 % palmitične kisline, ki ne le popolnoma izniči pozitivne učinke omega-7, temveč ima celo škodljivo delovanje. Zato je priporočljivo oz. edino smiselno uživati čiste omega-7, kjer je palmitična kislina zmanjšana na manj kot 1 odstotek in tako ne more imeti negativnih vplivov, omega-7 palmitoleinske pa tako vsebuje precej več.


Omega-7 britanskega proizvajalca Natures Aid

Omega-7 olje rakitovca britanskega proizvajalca Natures Aid lahko kupite v spletni trgovini Vitalia.si.

 

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj