… število pokajenih cigaret, ki jih kadilci pokadijo v enem dnevu, je pokazala raziskava, opravljena na univerzi Haifa. “Snovi in zdravila, ki jih trenutno uporabljamo, da ljudem pomagamo pri prenehanju kajenja, niso zelo učinkovita in imajo stranske učinke, s katerimi se je težko soočati in jih obvladovati. Ta raziskava je pokazala, da omega-3 ribje maščobe, ki so cenovno ugodne in vsesplošno zdravju koristne, močno vplivajo na zmanjšanje kajenja,” so povedali raziskovalci.

Kronična izpostavljenost strupom iz cigaret je temeljni vzrok pljučnih in kardiovaskularnih disfunkcij, oslabljenega imunskega sistema, so pa tudi močan karcinogen. Poleg tega ti strupi tudi zmanjšajo količino omega-3 maščob v možganih, ki pa so temeljni sestavni del možganov in zato nujno potrebne za njihovo dobro delovanje. Pomanjkanje omega-3 poškoduje strukturo živčnih celic in zmoti delovanje prenosa nevrotransmitorjev v predelih možganov, ki so povezani z občutki zadovoljstva, to pa vpliva na to, da kadilci kar ne morejo nehati kaditi in pokadijo še več.

PREBERITE TUDI: Omega-3 maščobe za zdrave možgane

Pomanjkanje omega-3 tako povzroči, da se kadilci ne morejo upreti želji po naslednji cigareti. “Poleg tega pa je pomanjkanje omega-3 maščob povezano s slabšim duševnim zdravjem, depresijo, oslabljenim imunskim sistemom, soočanje s stresom in mnogimi drugimi težavami. Ko prenehajo kaditi, mnogi občutijo več stresa,” so še razložili raziskovalci. Udeleženci raziskave so bili razdeljeni na dve skupini; ena je prejemala placebo, druga je zaužila 5 kapsul omega-3 maščob na dan in po 30 dneh so pokadili v povprečju 2 cigareti manj na dan kot placebo skupina, poročali pa so tudi o močno zmanjšani potrebi po kajenju. Pri placebo skupini ni bilo sprememb.

Če se torej odločate, da bi prenehali kaditi, vam lahko omega-3 maščobe pri tem pomagajo – pri tem pa ne pozabite, da imajo tudi sicer vsesplošen pozitiven vpliv na zdravje. Več o tem, kako se lotiti prenehanja kajenja, pa si preberite v članku Kako prenehati kaditi?.

PREBERITE TUDI: Omega-3 maščobe pomagajo proti depresiji

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj