Oljka je nekoč veljala za sveto drevo, kar ponekod velja še dandanes. V starih Atenah so uničevanje svete oljke sprva kaznovali s smrtjo, saj je pomenilo religiozni zločin. Oljčna vejica je simbol miru, zato so v Atenah zmagovalce ovenčali z venci iz oljčnih vejic. Oljko naj bi ustvarila boginja Atena. Prenašalci mitov so vedeli, da se obnavlja v neskončnost, pripisovali so ji celo starost tisoč in več let, veljala naj bi za nesmrtno. K temu mišljenju je prispevalo dejstvo, da je zimzeleno drevo in da se nikdar ne posuši. Za Atence je bila simbolična, znak vitalnosti in neuničljivosti.

V naših krajih je po judovskem in krščanskem izročilu oljčna vejica povezana z golobom ali golobico, predstavlja simbol miru, je klic po zemeljskem raju. Oljčna vejica je povezana celo s svetovnim potopom. Po tem, ko so vode upadle, je golob z Noetove barke v kljunčku prinesel oljčno vejico, kar je pomenilo, da so vode z zemlje odtekle. To simboliko z golobom, ki v kljunčku nosi oljčno vejico najdemo na zastavah, znamkah, plakatih, upodobil ga je celo slavni Picasso.

oljka, oliva - znamka Slovenije   oljka grb občine Izola
 znamka RS – oljčna vejica grb občine Izola

V krščanstvu je oljčna vejica simbol novega začetka, golob pa prispodoba Svetega Duha. Po neki legendi je bil Kristusov križ narejen iz oljčnega lesa.

Kaj pa gora Oljka, ki jo potok Cedrom loči od Jeruzalema?
Prek te gore (tu je molil v noči, ko so ga prijeli) je šel Jezus na oslu v Jeruzalem, kjer so ga sprejeli kot kralja. Ljudstvo mu je pod noge metalo palmove veje. Pri nas smo zelenje zamenjali z butarami. V spomin na ta dogodek je cvetna nedelja, na Primorskem oljčna nedelja, oljčnica, ki jo praznujemo teden dni pred veliko nočjo. Blagoslovljena oljčna vejica, zataknjena nad vhodnimi vrati, v razpelu v kotu, varuje hišo in posestvo pred hudo uro.

Že od nekdaj pa je imelo poseben pomen olivno olje, ki so ga uporabljali za gorivo, svetilo, zdravilo, kot hrano, za maziljenje … Olive so zdrobili v možnarju, jih dali v košaro in jo obtežili s kamnom. Olivno olje je bilo pomembno izvozno blago, hranili pa so ga v glinenih vrčih.

oljka, olive

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj