Medtem ko je olivno oz. oljčno olje znano po svojem posebnem okusu in izjemnih koristih za zdravje, so bili v preteklosti v različnih obdobjih in kulturah pogosto v rabi tudi oljčni listi. Leta 1854 so bili oljčni listi prvič omenjeni v farmacevtskem časopisu, ko je Daniel Hanbury objavil recept za čaj iz oljčnih listov proti povišani telesni temperaturi.


style.it

Nekaj desetletij kasneje so znanstveniki iz oljčnih listov izolirali oleuropein, ki se je kasneje izkazal kot ena najpomembnejših učinkovin v oljčnih listih. Šele v 60. letih 20. stoletja se je nato začelo zanimanje za oljčne liste hipoma dvigovati. Najprej je italijanski raziskovalec ugotovil, da oleuropein iz oljčnih listov znižuje krvni tlak pri živalih. Sledilo je odkritje ameriškega farmacevtskega podjetja Upjohn, da oljčni listi preprečujejo tudi rast virusov pri laboratorijskih živalih. Nadaljnje raziskave na področju učinkovitosti oljčnih listov so se naprej odvijale zlasti v Evropi, in sicer so raziskovalci prihajali do različnih odkritij.

Presenetljive ugotovitve serije raziskav

Serija raziskovanih poskusov je tako najprej dokazala, da oleuropein iz oljčnih listov povzroči inaktivacijo bakterij, saj očitno raztaplja zunanjo steno mikrobov. Na Univerzi v Milanu so nato raziskovalci ugotovili, da oljčni listi zavirajo oksidacijo lipoproteinov, ki jih poznamo zlasti pod imenom slabi holesterol, in so eden poglavitnih vzrokov številnih srčnih in arterijske bolezni. Sledilo je odkritje na španski univerzi v Granadi, kjer so farmakologi ugotovili, da izvleček oljčnih listov povzroča sprostitev arterijskih sten pri laboratorijskih živalih, kar je pomenilo velik potencial za zdravljenje hipertenzije ali zvišanega krvnega tlaka. Tunizijski raziskovalci so nato ugotovili, da oljčni listi  ne zmanjšujejo zgolj povišanega krvnega tlaka, ampak tudi krvni sladkor in raven sečne kisline, kar poleg zdravljenja hipertenzije pomeni tudi zdravljenje sladkorne bolezni in bolezni srca.

Antioksidativna vrednost

Danes so oljčni listi oziroma njihov ekstrakt prodajani zlasti kot stimulator imunskega sistema, naravni antibiotik in kot pomoč pri upočasnjevanju staranja. Klinični dokazi poleg tega pričajo o blagodejnem vplivu oljčnih listov na splošno zdravje in počutje, biološki dokazi na laboratorijski ravni pa podpirajo njegove antibakterijske, protiglivične in protivnetne učinke. Pred kratkim je mednarodno pozornost pritegnil tudi tekoči izvleček, narejen neposredno iz svežih oljčnih listov, pri katerem se je pokazala kar dvojna antioksidativna vrednost ekstrakta zelenega čaja in 400 odstotkov višja antioksidativna vrednost od vitamina C.

Nedavne raziskave na avstralskih univerzah Queensland University in Southern Cross University tudi kažejo, da kompleks iz oljčnih listov vsebuje kar 30-krat več antioksidantov kot enakovredna količina najboljšega deviškega oljčnega olja. Zaradi svoje antioksidativne vrednosti oljčni listi pomagajo telo varovati pred konstantnim negativnim vplivom prostih radikalov, reaktivnih kemičnih snovi, ki pri svoji oksidaciji povzročajo nevarne poškodbe celic. Oljčni listi tako pomagajo varovati splošno zdravje naših celic in krepijo naš naravni obrambni mehanizem, nedavne raziskave učinkov oljčnih listov pa kažejo tudi na njihovo učinkovitost pri zdravljenju nekaterih tumorjev in različnih vrst raka.

Primarne zdravstvene sestavine, ki jih oljčni listi vsebujejo, so poleg že omenjenega antioksidanta oleuropeina tudi drugi polifenoli, ki ščitijo pred boleznimi in ugodno vplivajo na zdravje. Med drugim oljčni listi vsebujejo tudi oleokantal, ki sodi med nesteroidna protivnetna zdravila in tako v telesu blokira bolečinske in vnetne mehanizme. Na ta način deluje kot naravno protivnetno sredstvo, njegova moč in značilnost pa v veliki meri ustrezata drugim sicer bolj razširjenim zdravilom proti bolečinam. Najnovejše raziskave strokovnjakov s filadelfijske univerze celo kažejo, da oleokantal zavira možganske spremembe, ki vodijo do alzheimerjeve bolezni.

Uporaba v alternativni in klasični medicini

Oljčni listi in njeni ekstrakti se že dolgo uporabljajo zlasti v komplementarni medicini, saj se alternativna medicina že desetletja zaveda tudi njihove sposobnosti delovanja kot naravni uničevalec patogenov. Oljčno listi se tako pogosto uporabljajo v boju proti prehladu in gripi, pri okužbah z glivicami in virusnih okužbah kot so denimo sicer težko ozdravljiva Epstein-Barrova bolezen, skodle in herpes. Izvlečki oljčnih listov pa se v zadnjih dveh desetletjih vedno pogosteje uporabljajo tudi v klinične namene. Zdravstveni delavci so ga začeli uporabljati leta 1995, ko je postal dostopen v namene kliničnega zdravljenja. Dr. James R. Privitera, M. D. je eden prvih medicinskih strokovnjakov, ki rabo ekstrakta oljčnih listov opisuje skozi svojo prakso v klasični medicini. Pri svojem delu in ob pričanju svojih pacientov je ugotovil sledeče:

  • pacienti, ki uživajo prehransko dopolnilo oljčnih listov, imajo več energije,
  • z oljčnimi listi je mogoče ozdraviti kronično utrujenost,
  • oljčni listi so izjemno učinkoviti v boju proti herpesu,
  • pomagajo zdraviti gripo in prehlad, in sicer tudi v njunih kroničnih oblikah,
  • oljčni listi zdravijo različne oblike kroničnih infekcij,
  • igrajo pomembno vlogo pri zdravljenju diabetikov,
  • so izjemno učinkoviti pri preprečevanju in zdravljenju glivičnih infekcij,
  • pomagajo pri blaženju revmatoidnega artritisa in njegovem preprečevanju,
  • so učinkoviti ob odpravljanju številčnih problemov s kožo.

Oljčni listi se torej vse bolj kažejo kot zelo obetavno in edinstveno zelišče z različnimi možnostmi uporabe in jih kot take priznava tudi uradna medicina. Zaradi visoke terapevtske vrednosti ob ukrepanju proti večini običajnih zdravstvenih problemov se počasi tudi vse bolj širi njihova raba.

Oljčni listi so tako predmet številnih raziskav, ki vedno znova potrjujejo njihove zdravju koristne učinke. Zdaj lahko tako že z vso gotovostjo trdimo, da zmanjšujejo gostoto lipoproteinov ali slabega holesterola. Raziskovalci so tudi večkrat potrdili, da znižujejo krvni tlak in povečujejo pretok krvi, ker sproščajo arterije. Nedavne raziskave so tudi dokazale, da lahko izvlečki oljčnih listov zmanjšajo obseg pojava možganske kapi in celo izboljšajo nevrološki primanjklja po možganski kapi.

Ekstrakt oljčnih listov je dostopen v prahu, kot tekoči koncentrat ali v priročni obliki kapsul. Izvleček oljčnih listov pogosto srečamo tudi v kombinaciji z olivnim oljem v milih in kremah za kožo, saj imajo zelo blagodejen vpliv na kožo. Različne oblike oljčnih listov in njihovega koncentrata bomo našli v lekarnah, zeliščnih trgovinah in spletnih trgovinah s specializirano ponudbo prehranskih dopolnil.

 

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj