… raziskavi potrdili še en pozitivni učinek: delovalo naj bi namreč tudi tako, da preprečuje nastanek kapi – in to kar za 41 %, če se ga uživa vsakodnevno.

Raziskavo so izvedli v treh francoskih mestih, vključevala pa je kar 7625 ljudi, starejših od 65 let, ki so jih spremljali 5 let. Glede na njihovo uživalnje olivnega olja so jih razdelili na tri skupine: prva skupina ni uživala olivnega olja, druga skupina ga je uživala zmerno in tretja veliko. Tekom raziskave je 148 udeležencev doživelo možgansko kap, nato so preverili, koliko olivnega oz. oljčnega olja so zaužili, pa tudi koliko so se gibali, koliko so tehtali in kakšna je bila njihova prehrana.

Ugotovili so, da je bilo veliko več kapi pri tistih, ki olivnega olja niso uživali. Vodja raziskave, dr. Cecilia Samieri z univerze Bordeaux, je povedala: “Naša raziskava je pokazala, da bi morali uvesti nove smernice pri prehranjevanju, da bi se preprečilo kap pri ljudeh, starejših od 65 let. Kap je pri starejših ljudeh zelo pogosta in olivno olje je poceni in lahek način za preprečitev le-te.”

Olivno olje vsebuje omega-6 maščobe, ki vplivajo na vnetne procese v telesu pri kroničnih boleznih kot so srčne bolezni, artritis, visok holesterol in visok krvni tlak. Ljudje, ki se zdravo prehranjujejo zdrave maščobe, veliko sadja, zelenjave, rib in polnozrnatih izdelkov), imajo veliko manj sodobnih bolezni kot ljudje, ki pojedo veliko trans in živalskih maščob in predelane hrane.

PREBERITE TUDI: Olivno olje za zdravo srce

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj