Ekstra deviško olivno olje in mediteranska dieta slovita kot vir zdravja in vitalnosti, poleg tega pa vplivata tudi na delovanje naših genov. In sicer lahko spremenita način delovanja naših genov tako, da ti delujejo preventivno proti srčnim boleznim.

Nova raziskava, objavljena v časniku Faseb Journal, je odkrila, čemu se imamo za zahvaliti za to izjemno delovanje: taka prehrana spremeni način delovanja genov, povezanih z arterosklerozo. S tem, ko vemo, na katere gene lahko na zdrav način vplivamo s prehrano, se lahko pomaga ljudem izbrati zdrave diete. Poleg tega je to tudi korak naprej za prihodnje prehranske terapije z izbrano hrano.

V raziskavi so znanstveniki delali s tremi skupinami prostovoljcev, od katerih je ena skupina uživala tradicionalno mediteransko dieto z olivnim oljem, bogatim s polifenoli, druga skupina je uživala tradicionalno mediteransko dieto z olivnim oljem, revnim s polifenoli in tretja skupina je jedla tako, kot so se sicer prehranjevali. Po treh mesecih so pri prvi skupini ugotovili zmanjšanje izraznosti genov, povezanih z nastankom arteroskleroze, poleg tega pa so polifenoli iz oljčnega olja imeli izjemen vpliv na izraznost genetskih sprememb, ki vplivajo na koronarno srčno bolezen. Rezultati so pokazali tudi, da uživanje ekstra deviškega olivnega olja v povezavi z mediteransko dieto pozitivno vpliva na oksidacijo lipidov in DNA, na odpornost proti inzulinu, proti vnetnim procesom, karcinogenezi ter na zatiranje tumorjev.

Ta raziskava je izjenega pomena, saj je pokazala, da ima zdrava prehrana še veliko večji vpliv na naše zdravje kot je bilo predhodno mišljeno in je lahko vzpodbuda vsem, da se odločijo prehranjevati se bolj zdravo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj