… ko so v veselem pričakovanju. Toda nosečnost lahko ženske naredi bolj dovzetne za nekatere vrste okužb, ki imajo lahko resne posledice. V nekaterih primerih lahko celo blaga okužba povzroči resno težavo, ki lahko škoduje materi in otroku. Lahko povzroči spontani splav, prezgodnji porod ali prirojene okvare. Okužba se lahko celo prenaša na otroka v maternici skozi posteljico ali med rojstvom.

Kako okužba vpliva na vašo nosečnost

Okužba kože, nožnice (UTI) ali dihalnih poti nima resnih zapletov. Te je mogoče obvladati ali zdraviti z jemanjem zdravil in ustreznim zdravljenjem. Vendar se lahko nekatere specifične okužbe, ki zaradi pomanjkanja jasnih simptomov večinoma ostanejo nediagnosticirane, izkažejo za nevarne. Lahko povzročijo spontani splav, mrtvorojenega otroka, majhno porodno težo ali prirojene okvare, kot je disfunkcija organskih sistemov pri dojenčku. Zgodnje odkrivanje okužbe in preprečevanje je edini način, da zmanjšate tveganje in zagotovite zdravje svojih otrok. 

Okužba s citomegalovirusom

Okužba s citomegalovirusom (CMV) je najpogostejša okužba, ki lahko pri dojenčkih privede do prirojene okvare.  Ženske, prizadete s CMV med nosečnostjo, lahko povečajo tveganje za prirojeno CMV pri dojenčkih ob rojstvu, vnetje mrežnice, izpuščaj ob rojstvu, nenormalno majhno glavo, rumeno kožo ali majhno porodno težo. Nekateri dojenčki imajo lahko celo dolgoročne nevrološke težave, ki se lahko pokažejo čez leta. Virus citomegalovirus je naravno prisoten v okolju, čemur se je težko izogniti. Nosečnice se lahko zaščitijo s pogostim umivanjem rok in se izognejo stiku z mlajšimi otroki, ki virus lahko zlahka širijo.

Streptokok skupine B

Okužbo s streptokoki skupine B povzroča bakterija, znana kot streptokok skupine B. Ta vrsta bakterij je prisotna v telesu in ga zapusti naravno, v večini primerov ni škodljiva. V redkih primerih lahko pri ljudeh vseh starosti povzroči resne bolezni in pri novorojenčkih lahko povzroči hudo okužbo. Virus se običajno prenese z matere na otroka med porodom v nožnici, saj je bakterija lahko prisotna v maternici, v nožnici ali danki. Med nosečnostjo lahko bakterije povzročijo notranje vnetje in tudi mrtvorojenost. Če okužbe ne zdravimo, lahko pri otroku povzroči prirojene okvare, vključno z izgubo sluha ali vida ter duševnimi težavami.

Okužba s toksoplazmozo

Okužbo s toksoplazmozo povzroča protozojski parazit Toxoplasma gondii. To okužbo večinoma širijo mačke, ki se okužijo z jedjo glodalcev in ptic, okuženih s tem parazitom. Zato nosečnicam svetujemo, naj se izogibajo čiščenju mačjega stranišča, saj se parazit večinoma prenaša skozi blato. Poleg tega lahko okužbo povzročijo tudi nekuhano ali delno kuhano meso ter zemlja in voda.

PREBERITE TUDI: Takole antibiotiki trajno uničijo zdravje vaših otrok

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj