Tako je že nekaj let mesec oktober obarvan rožnato in posvečen osveščanju o tej bolezni. Ob letošnjem Rožnatem oktobru številne aktivnosti pripravljajo v Slovenskem združenju za boj proti raku dojk Europa Donna, obeležili ga bodo tudi v državnem zboru in na Onkološkem inštitutu. Obešanke pa bodo na to bolezen opozarjale tudi vse potnike na avtobusih ljubljanskega mestnega prometa.

Europa Donna letos praznuje tudi 10. obletnico delovanja. V tem času je svoje aktivnosti usmerjala predvsem v osveščanje, posodabljanje medicinske opreme, pomoč posameznicam v stiski, mednarodno sodelovanje ter spremljanje in opozarjanje na nepravilnosti v zdravstvu ter kjer je bilo le mogoče konstruktivno sodelovanje v slovenskem zdravstvenem sistemu, poudarjajo.

Združenje bo med drugim za zbiranje sredstev za ultrazvočni aparat za mariborsko bolnišnico v Mariboru in Ljubljani organiziralo tek. V soboto 6. oktobra ob 10. uri bo tek v Ljubljani: “S simbolično štartnino pet evrov bodo udeleženci teka v parku Tivoli prispevali za ultrazvočni aparat za Splošno bolnišnico Maribor.” pojasnjujejo v združenju. Tudi tokrat bosta mogoča tek in hoja na dva, štiri in osem kilometrov.

Poleg tega bo združenje 13. oktobra na izlet po slovenski obali odpeljalo 100 bolnic. Na dobrodelni dražbi bodo zbirali sredstva za nakup nove naprave CT za Splošno bolnišnico Celje. Dražili bodo rožnati hladilnik s pentljo iz belega zlata, ki so ga oblikovali v družbah Gorenje in Zlatarne Celje. Dražba bo potekala na slovesnosti ob praznovanju 10. obletnice združenja, ki bo na Ljubljanskem gradu 16. oktobra.

Kot že minula leta bo 22. oktobra bolnice z rakom dojk in predstavnike Društva onkoloških bolnikov, Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna in Zveze slovenskih društev za boj proti raku sprejel predsednik državnega zbora France Cukljati bo 22. oktobra. Tudi letos bodo ob Rožnatem oktobru z rožnato lučjo osvetlili tudi Ljubljanski grad.

Vsak torek in četrtek, ko sicer delujejo ambulante za bolezni dojk, bodo prostovoljke – vse bivše bolnice raka dojk – na Onkološkem inštitutu klepetale z mimoidočimi, jim posredovale praktične napotke in informacije o zdravljenju raka dojk v bolnišnici in po njej. Slednje je še posebej pomembno, ker se bolniki doma srečujejo z depresijami, kako zaživeti normalno življenje po diagnozi “raka dojke”, poudarjajo v Europi Donni.

Po podatkih slovenskega Registra raka rak dojk predstavlja približno petino vseh rakov pri ženskah. Vsako leto tako v Sloveniji zboli na novo več kot 1000 žensk. Po evropskih priporočilih V Sloveniji v kratkem pričakujemo program preventivnega presejanja raka dojk Dora. Z organiziranim rentgenskim presejanjem dojk žensk po 50. letu lahko namreč bistveno prispevamo k zgodnjemu odkrivanju ter posledično k uspešnejšemu zdravljenju, poudarjajo v Europi Donni. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit zgodaj. Slovenija bo s programom Dora prispevala k programom, ki jih priporoča Evropski kodeks proti raku.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj