… odvisnost od hrane vsaj delno pojasni globalno epidemijo debelosti. Professor Francesco Leri je s svojo ekipo raziskovalcev podgane hranil z visokimi koncentracijami sladkorja – s koruznim sirupom, ki vsebuje velike koncentracije fruktoze in z Oreo piškoti, nato pa so opazovali vedenjske, kemične in nevrobiološke odzive, ki jih je v telesih in možganih podgan sprožila ‘zasvojljiva hrana’. “Naš primarni cilj je odkriti biološke predispozicije za nagnjenost k prekomernemu uživanju koruznega sirupa“ pojasnjuje dr. Leri, saj so ugotovili, da lahko koruzni sirup lahko povzroči podobne vedenjske reakcije kot droge.


q8chitchat.com

 

Dostopnost nezdrave hrane sama po sebi ne pojasni naraščajoče debelosti po svetu. Raziskovalci ugotavljajo, da je pomemben dejavnik posameznikova nagnjenost k odvisnosti od hrane, podobno kot pri kokainu – mnogi ga poskusijo, ne postanejo pa vsi odvisni. Dr. Leri je v svoji raziskavi ugotovil, da so podgane podobno ranljive za odvisnost od sladke hrane in od kokaina.

 

Debelost je dandanes zelo velik globalni problem – leta 2008 je imelo več kot 1,4 milijarde ljudi prekomerno telesno težo, od tega je bilo 500 milijonov takšnih, ki spadajo med debele. 

Če tudi se tudi vi spopadate s prekomerno telesno težo, si lahko pri hujšanju pomagate z afriškim mangom, Capsi Extreme ali Acai Extreme.

 

Vir naslovne fotografije: marquispilates.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj