Kakršnekoli izrastke je v vsakem primeru dobro pokazati zdravniku ali dermatologu, saj ni nujno, da so nedolžni, torej nenevarni, benigni. Poleg tega pogosto niso estetski in lahko kazijo naš videz. Na srečo so na voljo številni neinvazivni estetski postopki, ki omogočajo učinkovito odstranitev ter lepši in zdrav videz kože.

Vrste izrastkov

Poznamo več vrst kožnih sprememb in vsaka potrebuje natančno diagnozo. Predvsem je treba ločiti med nevarnimi, tako imenovanimi benignimi, ter nenevarnimi, zgolj estetsko motečimi. Potencialno nevarne izrastke in spremembe se lahko odstrani le operativno, nujen pa je tudi njihov histološki pregled.

Na srečo so pecljati fibromi, starostne bradavice in lise ter angiome na vratu in v pazduhah običajno nenevarni, zato zdravstvenega stanja ne morejo poslabšati in njihovo odstranjevanje ni nujno, razen iz estetskih razlogov.

Odstranjevanje

Estetska medicina pozna učinkovite kirurške in nekirurške metode odstranjevanja. Med prvimi sta najpogostejši izrez ali ekscizija oziroma tako imenovana shave ekscizija. Po obeh posegih ostane bolj ali manj opazna brazgotina. Med nekirurškimi metodami pa lahko izbirate med:

 • odstranitvijo z ostro žličko do nivoja kože;
 • postopke z električnim tokom, kot so elektrokoagulacija, elektrodesikacija, fulguracija in elektrokavterizacija;
 • odstranitev s pomočjo radiofrekvenčnega toka;
 • odstranitev s pomočjo ablativnega laserja;
 • odstranitev z lokaliziranim, srednje globokim kemičnim pilingom.

POMEMBNO: Šele po postaviti diagnoze se dermatolog lahko odloči za najprimernejšo obliko odstranjevanja.

Nekirurški posegi

Pri odstranjevanju večine benignih kožnih izrastkov se kirurškemu posegu lahko izognemo. Na voljo so površinsko odstranjevanje z ablativnim laserjem CO2 ali Er: YAG oziroma radiofrekvenčni tok. Slednji je izboljšana oblika električnega toka, ki se uporablja v elektrokirurgiji. Ker gre za tehnično manj zahtevne posege, povzročajo tudi bistveno manjše poškodbe tkiva in s tem povezano brazgotinjenje.

Kaj so benigni kožni izrastki?

Benigni kožni izrastki je splošni izraz za skupino kožnih sprememb, ki po definiciji niso predstopnje kožnega raka ali kožni rak oz. tujki v koži. Benigni kožni izrastki so zelo pogosti, saj jih tekom življenja dobi vsakdo. Vzroki za njihov nastanek pri večini niso povsem pojasnjeni, a med drugim vplivajo dednost, hormonske spremembe in zunanji vplivi.

Med benigne kožne izrastke sodijo acrochondroni, fibromi, epidermalne in dermalne ciste, otiščanci, seboroične keratoze, siringomi, sebacealne hiperplazije, ksantelzme, dermatofibromi, angiomi, virusne bradavice in številni drugi. Nepoznavalcem ti izrazi ne povedo nič, saj večina teh izrastkov nima ljudskih poimenovanj ali pa so ta zavajajoča.

Pri nas npr. seboroične keratoze, ki so zelo pogoste, imenujemo tudi starostne bradavice, a te se lahko, čeprav zelo redko, pojavijo tudi pred 20. letom starosti. Zelo pogosti so tudi acrochondroni, ki so ozkopecljati izrastki kožne barve, ki se pogosto pojavljajo v kožnih pregibih vratu, pazduh in dimelj. V večjem številu se pojavijo pri ljudeh s prekomerno telesno težo in nosečnicah, s staranjem pa njihovo število narašča. Niso nalezljivi, včasih pa se zgodi, da se najdaljši zavrtijo okoli svoje osi, zato postanejo pordeli oz. temni, se posušijo in odpadejo.

POMEMBNO: Drgnjenje benignih kožnih izrastkov nikoli ne povzroči nastanek kožnega raka, lahko pa povzroči krvavitev, vnetje kože in bolečino.

Odstranjevanje benignih kožnih izrastkov poteka izključno zaradi estetskih in praktičnih razlogov, saj nikoli ne predstavljajo nevarnosti za zdravje odstranjevanje je še posebej primerno, kadar:

 • Se nahajajo na mestih, kjer prihaja do draženja oz. drgnjenja z oblačili ali v pregibih (področje pasu, dimelj, pazduh);
 • Se pojavijo simptomi, ki so posledica draženja, npr. krvavitev iz izrastka, pekoč občutek, srbenje, draženje kože, rdečina v okolici ipd.;
 • Kadar se na izrastku pojavi vnetje: rdečina, bolečina na dotik, izcedek;
 • Kadar izrastek moti pogled ali se nahaja na področju telesnih odprtin.

POMEMBNO: Pred odstranjevanjem se najprej postavi diagnoza posameznih kožnih izrastkov, šele nato se določi najbolj primerna oblika odstranjevanja.

Odstranjevanj benignih kožnih izrastkov

​​​Izbira postopka je odvisna od velikosti spremembe, kako globoko sega v kožo in na katerem delu telesa se nahaja. Za odstranjevanje se uporablja naslednje postopke:

 • Površinska odstranitev: odstrani se del, ki sega nad nivo kože. Postopek je primeren za acrochondrone, seboroične keratoze, fibrome, milije in sebacelane hiperplazije. Sem spada odstranjevanje z RF tokom.
 • S kirurško ekscizijo se odstrani celotni izrastek in manjši del kože v neposredni okolici, operativno rano se zapre s šivi.
 • Krioterapija s tekočim dušikom: zamrzovanje izrastkov povzroči nastanek mehurja, ki v nekaj dneh odpade skupaj s površinskim kožnim izrastkom. Metoda se uporablja za seboroične keratoze, acrochondrone in virusne bradavice, v Derma centru Rogaška/Maribor krioterapije s tekočim dušikom ne izvajajo zaradi visoke stopnje recidivov, pojava trajnih hipopigmentacij kože, podaljšanega celjenja in bolečine po izvedbi.
 • Kiretaža: postopek, pri katerem s kirurško ostro žličko postrgjo površinski izrastek. Pri tem pride do točkaste krvavitve. Postopek se uporablja za ozkopecljate virusne bradavice na sluznicah in koži.
 • Tangencialna ekscizija: izvaja se s skalpelom, škarjicami, z ablativnim laserjem ali ionsko plazmo.

Obstajajo še druge metode, ki se jih občasno uporablja pri odstranjevanju določenih vrst izrastkov.

Kako lahko odstranimo benigne izrastke brez kirurškega posega?

Odstranjevanje velike večine raznih vrst benignih kožnih izrastkov je mogoče brez kirurškega posega, ki bi pustil bolj ali manj opazno trajno brazgotino. Pri večini pride v poštev površinsko odstranjevanje, kjer se uporabi ablativni laser CO2 ali Er:YAG ali radiofrekvenčni tok, ki je tehnično manj zahteven poseg, povzroča bistveno manjše poškodbe tkiva in s tem povezano brazgotinjenje. RF tok je izboljšana oblika elektičnega toka, ki se uporablja v elektrokirurgiji.

Elektrokirurgija

Že vse od odkritja električnega toka le-tega v medicini uporabljamo tudi za izreze, odstranjevanje in koagulacijo tkiv. Glede na različne parametre frekvence, jakosti in napetosti toka pa ločimo med elektrokavterizacijo in hifrekacijo.

Zaradi prehoda električnega toka skozi tkivo prihaja pri prvi do izrazitega pregrevanja ter s tem do ciljnega uničenja celic. Ker sta vonj ožgane kože in učinek podobna opeklinam tretje stopnje, je v pogovornem jeziku postopek znan tudi kot žganje izrastkov. Ob tem je treba povedati, da je pri odstranjevanju benignih kožnih sprememb celjenje daljše, rdečina traja dalje, pogosteje se pojavi brazgotina.

Kadar med nastavkom in površino kože nastane tako imenovani obločni tok ali iskra, govorimo o hifrekaciji. Delovanje slednje je zelo površinsko in ne omogoča incizije ali reza kože.

Kaj je radiofrekvenčni tok?

Radiofrekvenčni tok (RF tok) je izboljšana oblika energijskega toka, ki uporablja električni tok visoke frekvence v območju radijskih valov, nad 4 MHz. Bistvena prednost RF toka pred napravami za elektrokavtetrizacijo in hifrekacijo je v nižji delovni temperaturi, ki znaša od 60 do 100 stopinj, medtem, ko je delovna temperatura elektrokavtetrizacije in hifrekacije ali ablativnih laserjev med 750 in 1000 stopinjami, kar je precej nad želenim terapevtskim učinkom.

Kako deluje RF tok na kožo?

Uporaba RF toka je preverjena in se uporablja v različne namene v mnogih vejah medicine zaradi njegove lastnosti natančnega in nadzorovanega učinka na mehkih tkivih. Pri prehodu RF toka skozi mehka tkiva se ta segrevajo zaradi vsebnosti vode. T se v bližini elektrode segreje do 100 stopinj, zavre in upari, kar povzroči razpad posameznih celic tkiva. Slednje tako razpadejo, medtem ko okolno tkivo ostane nepoškodovano.

Ta lastnost RF toka zmanjša poškodbo okolnih tkiv in izboljša natančnost posega, kar je vidno v hitrejšemu celjenju kože po odstranitvi benignega kožnega izrastka in manjši verjetnosti pojava brazgotine.

Uporaba naprav z RF tokom

Naprave z RF tokom uporabljajo anteno, za katero ni potreben neposreden kontakt s pacientom, kot je to običajno pri starejših elektrokirurških napravah, ampak se nahaja v bližini operativnega polja. Aktivna elektroda je v rokah zdravnika, ki lahko menja nastavke v obliki igle, zanke, kroglice ali palice in z njimi bodisi dela rez v koži, izrez ali oblikovanje površine kože, in hkrati zaustavlja krvavitev.

Prednosti odstranjevanja benignih kožnih izrastkov z RF tokom v primerjavi z:

 • elektrokoagulacijo so v hitrejšem celjenju, manjši verjetnosti nastanka brazgotine ali motenj pigmentacije (belih lis),
 • krioterapijo s tekočim dušikom v natančnejšem in bolj učinkovitem odstranjevanju ter prav tako manjši verjetnosti motenj pigmentacije,
 • ablativnim laserjem (CO2 ali Er. YAG) v hitrejšem celjenju in lažji odstranitvi pecljatih izrastkov,
 • srednje globokim kemičnim piligom v natančnejšem odstranjevanju, hitrejšem celjenju in večji učinkovitosti.

Kontakt

Tako za strokovni pregled kot tudi odstranejvanje različmih znamenj se lahko naročite v Derma center Rogaška in Maribor, ker vas bo obravnaval dermatolog Sandi Luft, dr. med., ki s svojim bogatim strokovnim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami sodi med vodilne specialiste dermatologe za obravnavo kožnih bolezni in starostnih težav s kožo.

Derma center Rogaška

Zdravljenje kože in estetska dermatologija
Zdraviliški trg 23
3250 Rogaška Slatina

T:  (0)590 2 58 90
info@derma-rogaska.si
www.derma-rogaska.si

Derma center Maribor

Klasična in estetska dermatologija
Poliklinika Spera
Aškerčeva ul. 7
2000 Maribor

M:  +386 (0)51 420 165info@derma-mb.si
www.derma-mb.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj