Skrite za štirimi stenami, tiho trpijo. Naslednja anonimna izpoved, žal, ni osamljen primer: “Mož me več dni pusti samo. Včasih mi celo voziček odmakne. Ko pride domov, pa mi očita, ker nisem čista, saj še na stranišče nisem mogla. Potem vzame mokro brisačo in me z njo tepe, saj se tako sledovi udarcev ne poznajo.”

invalidski_vozicek


Sedaj je svoja vrata odprla prva varna hiša za gibalno ovirane ženske v Sloveniji. Glavni pobudnik in ustanovitelj je Društvo SOS telefon, ki ženskam in otrokom žrtvam nasilja že dvajset let nudi strokovno pomoč in svetovanje pri razreševanju problema nasilja. Invalidkam, ki se bodo pred nemogočimi razmerami doma zatekle v varno hišo, bodo pri vsakdanjih opravilih pomagale asistentke. Usposobljene svetovalke jim bodo z razgovorom poskušale olajšati tegobe in najti izhod iz stiske.

Prostori varne hiše za gibalno ovirane ženske so arhitekturno prilagojeni. Opremljeni so z dovoznimi klančinami, razširjenimi vrati, invalidsko sanitarno opremo in pohištvom. Ločeni prostori so urejeni za bivanje žensk z otroci. Pravila bivanja so takšna, kot veljajo za druge varne hiše. Varovanka nikakor ne sme izdati lokacije, saj bi s tem ogrozila ne le svojo, ampak tudi varnost drugih žensk. Vsaka mora prispevati svoj finančni delež za prehrano. Tistim, ki nimajo svojih dohodkov, pa pomaga center za socialno delo. Vsaka ima v okviru svojih zmožnosti dolžnosti pri pospravljanju in čiščenju.

Nasilje v družini, še posebej nad ranljivo skupino otrok in invalidov je prikrito, a še kako obstaja. Ne le fizično, tudi psihično nasilje, poniževanje, zmerjanje, finančno izsiljevanje je nedopustno. Pomagajte ga odkriti in odpraviti. Če ste sami žrtev, spregovorite! Pomagajte sebi in svojim otrokom! Obvestite center za socialno delo, policijo ali pokličite na številko SOS telefona 080 11 55 oziroma pišite na drustvo-sos@drustvo-sos.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj