… otrokovemu razvoju toliko kot materina – včasih pa celo še več, kar je pokazala obsežna analiza 36 raziskav o pomembnosti starševskega zavračanja in sprejemanja pri oblikovanju osebnosti pri otrocih.

ocetje_otroci_odnos

Foto: detailblick / Fotolia

“Po pol stoletja mednarodnih raziskav smo ugotovili, da ni izkušnje, ki bi imela tako močan in konsistenten vpliv na razvoj osebnosti kot so izkušnje zavračanja staršev. Otroci in odrasli se ne glede na svojo raso, kulturo ali spol odzivajo na popolnoma enak način kot so njih zavračali njihovi starši in ostale skrbniške figure,” je povedal eden izmed strokovnjakov, Ronald Rohner z univerze Connecticut, soavtor  nove študije.

Preučili so kar 36 raziskav iz celega sveta, v katere je bilo skupaj vključenih preko 10.000 udeležencev in ugotovili, da se otroci, ki so jih starši zavračali, počutijo bolj anksiozne in nesigurne, pa tudi bolj sovražne in agresivne napram drugim ljudem. Bolečina, ki jo povzroči zavrnitev – še zlasti, če se le-ta ponavlja v otroški dobi – se vleče v odraslo dobo, zaradi česar odrasli, ki so jih kot otroke pogosto zavračali, težje ustvarijo varne in zaupljive odnose s svojimi intimnimi partnerji.

Poleg tega dokazi s področja psihologije in nevro znanosti iz preteklega desetletja nedvomno kažejo, da se pri zavrnitvi aktivira isti del možganov kot se pri občutku fizične bolečine. “A za razliko od fizične bolečine, lahko ljudje podoživljajo čustveno bolečino zavrnitve znova in znova, leta in leta,” je še povedal Rohner.

Ko pa gre za vpliv očetovske ljubezni napram materini, so rezultati več kot 500 raziskav pokazali, da medtem, ko otroci in odrasli večinoma doživijo enako stopnjo zavračanja s strani obeh staršev, ima očetovo zavračanje večji vpliv kot zavračanje ostalih. Strokovnjaki, ki vse to preučujejo, si to razlagajo s tem, da otroci in mladi odrasli posvetijo več pozornosti staršu, ki je imel več vpliva na njih. Če torej otrok kot takega dojema očeta, bodo očetova dejanja imela večji vpliv nanj.

Za konec je Rohner poudaril še, da je očetova ljubezen kritičnega pomena za razvoj osebnosti pri ljudeh, kar bi moralo motivirati moške, da bi se več in intenzivneje vključevali v vzgojo in skrb za otroka. Poleg tega pa je po njegovem spoznanje o pomembnosti očetovske ljubezni koristno tudi za to, da se ne krivi vedno ženske oz. matere za vse, kar gre pri otroku oz. njegovi vzgoji narobe: “Velik poudarek je na materah, še zlasti v ZDA, kar je pripeljalo do neprimernega obtoževanja mater za celotno otrokovo vedenje in morebitno neprilagojenost, a dejstvo je, da imajo očetje pogosto večji vpliv od mater pri tovrstnih razvojnih težavah.”

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj