… moški biološko programirani, da skrbijo za svoje potomce, saj so prvič pokazali, da očetovstvo zniža nivo testosterona pri moških.

Podoben efekt so že opazili pri drugih vrstah živali, kjer samci pomagajo pri skrbi in vzgoji otrok. Testosteron vpliva na obnašanje in druge lastnosti, ki samcu pomagajo v boju za samico. Ko dosežejo ta cilj in postanejo očetje, so lastnosti, ki so jim pomagale pri “osvajanju”, pogosto lahko v nasprotju z obveznostmi, ki jih prinaša očetovstvo. Zaradi tega telo zmanjša proizvodnjo tega hormona.

father_and_baby_in_bedsavemyheart.wordpress.com

Predhodne študije, ki so se ukvarjale z nivojem testosterona pri očetih, so bile manjše in niso dale jasnih rezultatov glede tega, ali je nivo testosterona zmanjšalo očetovstvo ali je bila verjetnost za očetovstvo višja pri moških z manj testosterona. V novi študiji pa je sodelovalo več kot 600 moških, ki na začetku študije niso bili očetje. Raziskovalci so opazovali, kako se je količina hormonov spremenila po rojstvu otrok. Izkazalo se je, da je večja verjetnost, da bodo imeli otroke moški z več testosterona, a se po rojstvu otrok ta nivo občutno zniža.

Očetovstvo in potrebe novorojenčkov zahtevajo veliko čustvenih, psiholoških in telesnih prilagoditev. Ljudje smo med sesalci še posebno nenavadni, saj potrebujejo človeški potomci skrb in hranjenje več kot 10 let. Rezultati raziskave pa bi lahko tudi pojasnili, zakaj so samski moški pogosto slabšega zdravja kot poročeni moški in očetje. Če imajo očetje nižjo raven testosterona, jih to lahko med staranjem zaščiti pred določenimi kroničnimi boleznimi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj