Fimo je modelirna masa za oblikovanje raznovrstnih izdelkov, še posebej primerna pa je za izdelovanje manjših figuric in nakita. Z malo truda in vaje se jo da brez posebnih pripomočkov zelo natančno oblikovati. Zadostuje že lesena paličica, kadar gre za res majhne izdelke oz. miniature pa bucika.

Je zelo preprosta za uporabo in spominja na plastelin, vendar ima precej boljših lastnosti. Ena izmed njih je vsekakor ta, da se jo da dokončno utrditi kar v domači pečici na približno 130°C, čas pečenja pa je najbolje prilagoditi upoštevajoč velikost izdelka – od nekaj minut pri zelo majhnih izdelkih do 30 minut pri večjih. Dokler izdelek še ni lakiran, se lahko Fimo masoše vedno dodaja in ponovno peče, tako da lahko svoje izdelke ustvarjate v več korakih.
Pomembno pa je opozorilo, da je Fimo masa strupena snov predvsem dokler je mehka, zato si je po oblikovanju vedno priporočljivo umiti roke, pripomočke, ki jih pri tem uporabljate, pa je najbolje imeti posebej za namen oblikovanja ali pa jih po tem temeljito očistiti. Prav tako je zelo pomembno upoštevati predpisano temperaturo za prečenje, saj se pri previsoki temperaturi iz mase sproščajo strupeni hlapi.
Če se s Fimo maso še niste srečali, je najbolje, da kar poskusite, saj je oblikovanje odlična oblika sproščanja tako v vročih poletnih dneh kot tudi v hladnih zimskih – v vsakem primeru boste za kakšno uro pozabili na svet okoli sebe in ustvarili čisto svoj izdelek, ki bo lahko krasil vašo pisalno mizo, poličko, ali pa bo prisrčno darilo za prijateljico ali prijatelja.

Torej lahko svoj prosti čas preživite še na malo drugačen način in skupaj v nekaj korakih oživimo čisto pravo figurico z imenom ‘gospodična Pujskova’. 😉 Najboljše pa je, da svoji domišljiji pustite povsem prosto pot in ustvarite prav takšno figurico, ki se je v tem trenutku rodila v vaši glavi.

Postopek

1. Najprej pripravimo material in izberemo podlago, kjer bomo oblikovali. Izbira barve je ponavadi precej težka odločitev, sploh glede na pestro paleto odtenkov – sami smo se na koncu odločili za belo in ‘Planetovsko’ roza. 😉

Za enostavno figurico rabimo košček ali dva Fimo mase in paličico za oblikovanje – najbolje, da izberete kar leseni zobotrebec okrogle oblike, ker bo z njim oblikovanje precej lažje.

Fimo masa

2. Preden začnemo z oblikovanjem, izbrane koščke Fimo mase vedno dobro pregnetemo in oblikujemo kroglico, ki je osnova za vsako novo obliko. Posamezne odtenke mase lahko potem kombiniramo in mešamo na različne načine in tako ustvarimo raznovrstne vzorce. Da smo dobili črtast vzorček, smo belo in roza barvo spiralno zvili.

gospodična Pujskova

3. Ko ustvarimo vzorec ter oblikujemo kroglice, se začnejo prvi koraki oblikovanja. Iz osnovne kroglice ‘povlečemo’ rilček in nožice, tako je nastala osnovna oblika figurice. V tem koraku je z malce domišljije in občutka za opazovanje že moč prepoznati kaj nastaja.

gospodična Pujskova

4. Ker ima figurica v tem trenutku še precej abstraktno obliko, se lotimo malce bolj detajlnega oblikovanja, da se približamo končni podobi.

Od tu naprej je v pomoč lesena paličica za oblikovanje vseh detajlov: oči ‘napikamo’ s konico, luknjice v rilčku prav tako. Ušesa naredimo tako, da konico paličice narahlo zapičimo na mesto, kjer želimo oblikovati uhelj in malce povlečemo navzgor ter levo in desno, da dobimo želeno obliko, vendar ne preveč, da se masa na tistem mestu ne ‘pretrga’. Repek v obliki polžka prav tako ‘napikamo’ s konico paličice ali pa ga čisto na tanko zvaljamo iz delčka mase in pritrdimo.

Z malce domišljije lahko dodate še kakšen detajl, tako da na primer s konico zarišete še trepalnice, ali pa na mesto za oči dodate male perlice, da figurica zaživi.

gospodična Pujskova

5. Ko boste med oblikovanjem pozabili na čas, bo domišljija rekla, da bo tokrat dovolj in figurica bo skorajda končana. Takole izgleda gospodična Pujskova po ključnem dejanju – to je pečenje v pečici na 130°C (raje malo manj kot preveč). Približno 10 do 15 minut ‘sončenja’ je ravno dovolj.

gospodična Pujskova

6. Sledi še lakiranje z lakom za Fimo maso. Nič hudega pa ni, če uporabite katerikoli lak na vodni osnovi (lahko je tudi lak za les npr.). Če pa nimate ničesar drugega pri roki, lahko za silo uporabite tudi prozoren lak za nohte.

Gospodična Pujskova po lakiranju zasije v vsem svojem sijaju in se že veseli srečanja s kakšno prijateljico ali prijateljem izpod vaših rok.

gospodična Pujskova

Veselo ustvarjanje!

48 KOMENTARJI

 1. SE strinjam s Travico . Gita super članek, upam še na več, da bomo imele tudi kasneje nadaljevalni tečaj 😉
  Jaz članke kar emd svoje zaznamke dajem.

  Ko bo več čase, se lotim fimo mase

 2. Gita, super članek, ki tudi antitalente navduši za oblikovanje! Zlahka bi našel mesto tudi v kakšni hobi reviji za oblikovanje. ;-)) Bravo!

 3. Tale pujska je pa res lepa!
  Sem pa jaz totalni anti-talent za te stvari, tako da potem še bolj občudujem ljudi, ki jim grejo ročne spretnosti “od rok”. 🙂

 4. Hvala za članek:) Že dolgo sem sama hotela poizkusiti ta fimo, pa se kar nisem in nisem znala pripraviti… Sedaj pa: fimo…PRIHAJAM!:)

 5. torej pričakujemo novo temo na forumu, kjer bodo objavljene gospodične pujskove 😉
  in seveda dobrodošle tudi vse ostale figurice, ki bodo nastale!

  upam, da se opogumite tudi tiste in tisti, ki ste še malce v dvomih.

  😉

 6. Mene zanima, če imate kakšne slikice kako je kaj nastalo oz. kje bi se dalo to dobiti oz. ali obstaja kakšna knjigica glede fimo mase??? Ful fajn članek in woow….se bom lotila, ko bo čas tudi tega. LP

 7. kar nekaj raznih brošuric o fimo masi obstaja, ki jih izdajajo bodisi kakšne hoby trgovine ali pa so del kakšnih fimo kompletov – npr. razna priložena navodila itd. da bi bila prav kakšna posebna literatura na to temo pa še nisem zasledila, v tujem jeziku pa se pravgotovo kaj najde. morda bomo pa še tukaj kaj več objavili 😉 me veseli, da se boš lotila ustvarjanja, potem pa sporoči, kako ti je šlo!

 8. Super pujsek Gita. Se mi pa zdi, da je za oblikovanje potrebno tudi precej oblikovalne žilice…ker meni definitivno nebi ratal tko luškanga pujska oblikovat, sem preveč robata za to ( sem bolj tehnični tip človeka)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj