Verjetno vas večina pozna razdelitev telesnih oblik oz. ženskih postav na štiri osnovne: jabolko, hruška, peščena ura, obrnjen trikotnik. Medtem ko se nekatere morda najdete v katerem izmed naštetih tipov, se jih še več najbrž ne – preprosto zato, ker je še veliko podrobnosti pri posameznem tipu postav, ki jih zgornji štirje tipi ne zavzemajo.

Zato bomo v nadaljevanju predstavili dvanajst oblik postav, kot sta jih v svoji knjigi The Body Shape Bible zastavili angleški modni gurujki Trinny in Susannah. Zadeve sta se lotili tako, da sta vsakega izmed naštetih štirih tipov razširili na več podskupin; vendar se s tem nikar ne obremenjujte preveč. Ne gre za to, da bi bila ena podskupina izrazito suhljata, druga pa že po definiciji obilna ali kaj podobnega. Znotraj vsake podskupine se namreč lahko najdejo tako bolj drobne kot tudi malce obilnejše ženske. Gre za obliko postave in ne za kilažo ali konfekcijsko številko! Poiščite svoj tip postave (morda vam bodo pri objektivni oceni v pomoč prijateljica, partner, mama …). Pri vsakem tipu bo na prvem mestu kratek opis glavnih značilnosti te postave, po katerem se boste skoraj zagotovo lahko uvrstile v eno ali morda dve kategoriji; možno je, da imate značilnost dveh tipov postav; enega v večji meri in drugega le v določeni podrobnosti. Sledil bo kratek del o tem, česa NE nosite, če ne želite poudariti slabosti svoje postave. Končno pa seveda nasveti, kako se obleči, da boste ne glede na svoj tip postave izgledale fantastično.
Bistvo vsega tega je namreč želja po tem, da bi ženske spoznale (to lahko postane tudi vaša mantra): ni pomembno, ali nosim konfekcijsko številko 36 ali 46 –  ker poznam svojo postavo, vem kaj mi pristaja! Oblečem se tako, da poudarim svoje adute in skrijem pomanjkljivosti. V svoji koži in svojih oblačilih se počutim odlično!

Kegelj

Značilnosti:

 • povprečno velike prsi
 • ozek pas
 • dokaj raven trebuh
 • dokaj kratke noge
 • močna stegna
 • močna meča
kegelj

Verjetno vso svojo energijo porabite za to, da bi skrile svoja stegna, pri tem pa pozabljate, da imate super zgornji del telesa, ki ga nikar ne skrivajte! Pri oblačenju upoštevajte naslednja navodila: z oblačili poudarite in razširite zgornji del telesa, da uravnotežite svoj širši spodnji del. To lahko storite s pošitki (volančki, pentlje…) na topih, z jaknami s širokim ovratnikom in opaznejšo fazono, z živimi barvami in celo svetlečimi tkaninami, z opaznejšim nakitom. Silhueta zgornjih delov naj bo oprijeta, da poudarite svoj ozek pas in ustvarite obline. Pri hlačah si omislite ravno rezan kroj v temnejši barvi, ki bo oprijet čez zadnjico, čez noge pa bo ravno padel. Dobra oblika kril za vašo postavo so krila, rezana na A dolžine do kolen, nikoli krajše. Če imajo navpičen dizajn ali navpične gube, toliko bolje, saj bo to optično zožalo vaša stegna. Investirajte v teliran plašč do kolen, kjer se del pod pasom razširi navzven. Dobra izbira bodo tudi pete, ki so lahko zelo visoke, sama peta pa naj ne bo preozka, saj morate z njo uravnotežiti debelino svojih meč.

kegelj2 kegelj3
kegelj – videz za vsak dan kegelj – videz za posebne priložnosti

! Izogibajte se: majicam brez rokavov na tanke naramnice; jaknam, ki se končajo pod zadnjico ali na stegnih; dolžinam hlač med koleni in gležnji; raztegljivim, oprijetim hlačam; ravno rezanim ozkim krilom (t. i. pencil skirt); čevljem s trakovi okoli gležnjev.

7 KOMENTARJI

 1. Super članek, že čakam na nadaljevanje! Tudi zato, ker se v napisanem še nisem našla. 😉 Povsem se strinjam s tem, da ni pomembna kilaža ali konfekcijska številka, temveč to, kaj naredip s tistim, kar imaš.

 2. Imam knjigo, in sem precej navdušena nad njo. Mislim, je predvsem za ne več čisto mlade in vitke pomembno, da poznaš svoj tip telesa- nekatere imajo občutek za to, kar jim pristaja, druge se moramo tega šele učiti. Pozdravljam članek, in čestitam avtorici, ker nas vedno znova razveseljuje z zanimivimi članki.
  Aja, sem pa kegelj.

 3. 🙂 super članek. sama sem si tole glede oblike postave ogledala že v njuni oddaji (super je bila tudi tema postave moških in kako naj se glede na to oblačijo) in sem ugotovila da kar sledim pravilom le sem in tja kaj kiksnem 😉 najdem se pa v peščeni uri le da ne bi rekla da imam prav močna stegna… ali pač? 😀

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj