Nekatere se pritožujejo nad (pre)širokimi boki in preobilno zadnjico, drugim niso všeč njihove roke ali prsi, spet tretje se počutijo premajhne itd.

Napačen pristop je negodovanje, skrivanje in pretirana sramežljivost ali celo poudarjanje svo­jih napak zato, da bi nas drugi (toliko bolj) hvalili. Po drugi strani pa obstajajo tudi ženske, ki negotovost "oblečejo" v preveč drzna, kričeča oblačila, peščica pa jih celo misli, da lahko nase navlečejo kar čisto vse. Dejstvo je, da je svojo postavo zelo dobro poznati, če se želimo obleči tako, da bomo skrile pomanjkljivosti in poudarile dobre točke. Gre za take vrste poznavanje svojega telesa, ki služi realnemu pogledu na to, kaj nam pristaja in katera oblačila naj raje prepustimo kateri drugi. Kritičen pogled na svoje telo in izurjeno oko pri izbiranju oblačil, čevljev in dodatkov nam nudi neprecenljivo znanje in vodstvo pri tem, da bomo kupovale le kose, ki nam bodo resnično pristajali, s tem pa jih bomo rade in dolgo nosile. In se v njih seveda počutile odlično.

Pa si poglejmo nekaj najbolj osnovnih telesnih pomanjkljivosti, ki pestijo ženski svet, in nekaj nasvetov, čemu se v danem primeru izogibati in kaj obleči, da bomo kljub telesni "hibi" izgledale dobro.

Velika zadnjica in močnejša stegna

Najbrž gre za najbolj osovražen predel ženskega telesa med pripadnicami ženskega spola, medtem ko so, vsaj kar se tiče zadnjice, moški pogosto ljubitelji česa "malo bolj konkretnega" in ženstveno zaobljenega. Pri veliki zadnjici in močnih stegnih lahko zaidemo v dve skrajnosti, od katerih nobena ni dobra: bodisi spodnji del telesa oblečemo preveč ohlapno, vrečasto; bodisi se dobesedno ovijemo v ozka oblačila in s tem tvegamo šunkast izgled.

velika zadnjica­

Najboljša je srednja pot – pri hlačah izberimo model, ki čez zadnjico lepo pade in nikakor ni preširok, hkrati pa ne čisto ozek. Hlačnice naj bodo krojene ravno ali celo malenkost navzven in naj spodaj padajo mehko. Izogibajte se kavbojkam, ki so izrazito zvonasto rezane in tudi ozkim skinny hlačam. Namen je ustvariti ravnotežje med zadnjico in zgornjim delom stegen ter spodnjim delom nog. Če je hlačnica spodaj preozka, bo s tem še bolj poudarila širino v zadnjici in stegnih. Pri krilih se, podobno, izogibajmo zelo širokim, hipijevskim, volanastim ali plisiranim modelom. Enako odsvetujemo preozke ali prekratke modele. Najboljša izvedba je krilo, rezano na A, torej tako, ki sega nekje do kolen in gre rahlo navzven. Vaše dobre prijateljice so pete, ki vam bodo optično podaljšale in tudi zožale noge. Pri izbiri zgornjih delov, še posebej suknjičev in jopic, spet gledamo na ravnotežje; stremimo k temu, da naš spodnji del telesa ne bo privlačil prevelike pozornosti v primerjavi z zgornjim delom telesa, še sploh, če je slednji bolj droben. Zato lahko močnejše, žive barve in vzorce uporabimo pri topih. Suknjiči, jakne, plašči naj se končajo pod zadnjico in če se le da, ne na najširšem delu stegen. Jopice in topi so spet lahko daljši, tunikasti, ali pa segajo nekje med pasom in boki.

Majhne prsi

Morda na prvi pogled presenetljivo, vendar imajo ženske z majhnimi prsmi dejansko precej večjo izbiro pri oblačilih od tistih z velikimi.

majhne prsi­

Majhne prsi so ponavadi jedre in redko povešene (še sploh pri mlajših ženskah), zato si lahko ženske privoščijo ta luksuz, da majice in ostale tope nosijo brez modrčka, pri čemer ne izgledajo niti najmanj vulgarno (kot nedvomno izpadejo v tem primeru vse ženske, ki imajo košarico večjo od A). Vseeno priporočamo, da se izogibate prevelikih dekoltejev, še sploh takih, rezanih na okroglo. Odlično boste izgledale v majicah, ki so ob vratu zaprte, v srajcah in plaščih z ruskim ovratnikom, v pulijih. Če imate ob tem še vitke roke in vrat, si dajte duška z lepimi topi brez rokavov in brez sramu pokažite odprt ali nesimetrično rezan hrbet. Če pa si zaželite malce večjega dekolteja, lahko še vedno posežete po podloženem modrčku.

12 KOMENTARJI

 1. Zelo dober članek, eden tistih, ki na kratko zajame vsa temeljna priporočila!
  Tudi jaz menim, da ima vsaka ženska določene “hibe”, če jih lahko sploh tako imenujemo in se na tak ali drugačen, bolj ali manj uspešen način trudi, da jih skrije.
  Vsekakor se je teh splošnih pravil pametno držati in ne slepo podlegati modnim smernicam, kot to vse prevečkrat opažamo na ulici (naprimer skinny hlače je nosilo čisto preveč žensk, da ne govorimo o kavbojkah z nizkim pasom, čez katerega visi trebuh, pa ženske z velikimi prsmi, ki jih skrivajo v volnene pulije…………).

 2. Super članek s strnjenimi nasveti, všečno! Še en dober nasvet bi dodala (pobran z ene od oddaj Oprah Show): večjo zadnjico se uspešno prikrije oziroma odvrne pozornost od nje tudi z izbiro večje torbice 😉

 3. Sem hotela napisati nekaj takega kot :dune:, zdaj pa bom rekla samo, da se podpišem. Sploh viseči, šlaufasti, mahedrajoči vampi, ki visijo čez pretesne pasove hlač in/ali gledajo izpod majic ali skozi njih, ker so le-te preozke, so pri meni top of the top …

 4. Čestitke za članek Malina, čudovit je. 😀
  Ampak se mi zdi, da je žensk, ki navedenega ne vedo, ne želijo vedeti, še vedno preveč.
  Za vsako silo si navlečejo gor oprijete majice, hlače, krila…ker je pač to moderno in one želijo bit v koraku z modo…. Po principu – “Saj ni važno kakšen je celostni izgled – samo da sem moderna.”
  Ma prosim vas! ?!?!

 5. Fajn članek, samo s tistim delom se ne strinjam popolnoma, da “vse ženske, ki imajo košarico večjo od A” brez modrca izpadejo vulgarno.

 6. Super in zelo poučen članek, Malina!
  Kar pa meni dela preglavice, pa je to, da ok, nekako ugotoviš, kaj ti paše, kakšen kroj majice naj bi bil zate in potem, ko prečešeš celo Ljubljano, najdeš eno tako, .. potem pa se zatakne pri barvi. Ker to je tudi zelo pomembno, ali ti paše ali ne. Skratka, kar sem hotla povedat je to, da se je v Sloveniji enostavno težko oblečti tako, da bo popolno zate. Se pa strinjam, da se da z vedenjem, kaj je zate in kaj ne, tudi skombinirat nekako.

 7. Seveda je članek super! Kaj pa drugega.
  @Pegasus: zdaj se pa sploh ne bom več ločila od svojih ogromnih torb!

  O velikosti prsi in uporabi nedrčkov – še huje je, če so modrčki premajhni…

 8. Zelo dober članek. Vedno se razveselim takih in podobnih člankov, ker nas malo spomnijo kaj delamo narobe in kaj delamo pravilno. Sama se sicer v nobenem tipu nisem našla – nič od naštetega ni moja težava. Bi pa z veseljem prebrala kaj o oblačenju za visoke punce.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj