… narcisi. Ljudje, ki objavljajo statuse o svojem partnerju, naj bi imeli najverjetneje nizko samopodobo, medtem ko naj bi bili tisti, ki neprestano objavljajo o dietah, gibanju in svojih dosežkih narcisi, pravijo raziskovalci. Psihologi z univerze Brunel v Londonu so izvedli anketo med uporabniki Facebooka, da bi ugotovili njihove značajske poteze in motive, ki vplivajo na teme, ki se jih odločajo objavljati oz. o njih pisati.

Podatke so zbrali med 555 uporabniki FB, ki so izpolnili vprašalnike,s katerimi so psihologi preverili njihove značajske značilnosti: ekstrovertiranost, nevrotičnost, odprtost, prijetnost,vestnost, samozavest in narcisizem. Ugotovili so naslednje:

  • Ljudje z nizko samopodobo pogosteje objavljajo statuse o svojem partnerju oz. zvezi.
  • Narcisi pogosto objavljajo statuse o svojih dosežkih, kar motivira njihova potreba po pozornosti in dokazovanju FB skupnosti. Tovrstne objave načeloma prejmejo tudi večje število všečkov in komentarjev, kar nakazuje na to, da narcise motivira ravno pozornost, ki jo tako dobijo.
  • Narcisi tudi pogosteje pišejo objave o svoji dieti in športnem udejstvovanju, kar nakazuje na to, da uporabljajo Facebook zato, da vsem pokažejo, koliko truda vložijo v svoj videz.
  • Vestnost je povezana z objavljanjem dogajanja v zvezi z otroki posameznika.

Psihologi so povedali: “Morda je kdo presenečen nad tem, da Facebook objave kažejo posameznikove osebnostne značilnosti. A vseeno, treba je vedeti, da ljudje pišejo o določenih tematikah ker so njihove objave različno ‘nagrajene’ z všečki in komentarji. Ljudje, ki prejemajo več všečkov in komentarjev, tako doživijo občutke družbene pripadnosti, tisti, ki jih ne prejmejo, pa se počutijo izobčene.

“Čeprav naši rezultati kažejo, da se narcisom njihove objave splačajo, ker prejmejo več všečkov in komentarjev, obstaja tudi možnost, da njihovi FB prijatelji to počnejo iz vljudnosti, medtem ko pri sebi v resnici ne marajo takšnih egotripovskih razkazovanj. To, kako objave posameznikov dojemajo njihovi FB prijatelji, bi pomagalo, da se izogibajo tem, ki so bolj nadležne kot zabavne.” Povedali so tudi, da bodo izvedli nadaljnje raziskave o odzivih na določene vrste objav, priljubljenost tistih, ki jih objavljajo ali sli določene vrste objav povzročijo, da jih odprijateljijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj