… bakterijam v prvem letu življenja, imajo kasneje redkeje težave z astmo, kihanjem, nahodi in alergijami, je pokazala še ena raziskava, ki so jo opravili znanstveniki centra za otroke Johns Hopkins Children's Center v sodelovanju z drugimi inštitucijami.

Že pretekle raziskave so pokazale, da so otroci, ki so zrasli na kmetijah, bolj odporni in imajo redkeje astmo in alergije, kar je posledica njihovi izpostavljenosti mikroorganizmom, ki se nahajajo v zemlji – hkrati pa so druge raziskave pokazale večjo pojavnost astme med mestnimi otroci, izpostavljenimi sodobni onesnaženosti. Izpostavljenost alergenom in bakterijam pa se mora zgoditi že pred prvim letom starosti, saj pri otrocih, ki so jim bili prvič izpostavljeni šele kasneje, niso opazili zaščitnega učinka.
 

PREBERITE TUDI: Raziskava: necepljeni otroci veliko bolj zdravi kot cepljeni

Zgodnja izpostavljenost bakterijam in alergenom otroke ščiti zato, ker oblikuje odzivanje otrokovega imunskega sistema. Raziskava je bila opravljena med 467 otroci, ki so jih spremljali 3 leta, raziskovalci pa so obiskovali domove teh otrok, da so preverjali stanje umazanosti oz. čistoče in vrsto bakterij in alergenov, nato so otroke testirali z rednimi testi (krvnimi, vbodi v kožo, fizičnimi in s pomočjo spraševanja staršev).

Otroci, ki so prvo leto življenja odraščali v domovih, kjer so se nahajale odpadla koža miši, mačk in iztrebki ščurkov, so imeli nižjo stopnjo težav z dihanjem in 'piskanja' v pljučih v primerjavi z otroci iz čistih domov, poleg tega je bila njihova odpornost še višja, če so bili izpostavljeni vsem trem alergenom hkrati. Še zlasti 'piskanje' v pljučih je bilo kar trikrat pogostejše pri otrocih iz čistih domov, ki tem alergenom niso bili izpostavljeni. Otroci, ki pa so bili izpostavljeni več vrstam bakterij, so redkeje dobili alergije.
 

PREBERITE TUDI: Takole antibiotiki trajno uničijo zdravje vaših otrok

Raziskovalci so ugotovili tudi prednost kumulativne izpostavljenosti bakterijam in alergenom; otroci, najbolj izpostavljeni različnim bakterijam in različnim živalskim alergenom, so imeli pri dopolnjenem 3. letu starosti brez težav z dihanjem in alergij in najboljši imunski sistem.

Kakšen pa je vaš dom – je pretirano čist ali so otroci izpostavljeni tudi umazaniji?

Foto: fotolia

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj