Spet je narava tista, ki ima rešitev.

V raziskavi z naslovom »Horseradish Peroxidase Immobilized on Graphene Oxide: Physical Properties and Applications in Phenolic Compound Removal« in “The enzymatic oxidation of graphene oxide” so dokazali, da peroksidaza iz hrena, za katerega že vemo, da je izjemno zdrav, razgrajuje grafen oksid.

V povzetku študije so zapisali takole:

“Dvodimenzionalni grafitni ogljik je nov material s številnimi novimi aplikacijami, zato je preučevanje njegovih kemijskih lastnosti pomemben cilj. Tu smo poročali o novem pojavu – encimski oksidaciji ene plasti grafitnega ogljika s hrenovo peroksidazo (HRP). V prisotnosti nizkih koncentracij vodikovega peroksida (∼40 μM) je HRP katalizirala oksidacijo grafitnega oksida, kar je povzročilo nastanek lukenj na njegovi osnovni ravnini. V istem obdobju analize HRP ni oksidiral kemično reduciranega grafenovega oksida (RGO). Encimsko oksidacijo smo opisali z ramansko, ultravijolično vidno, elektronsko paramagnetno resonanco, infrardečo spektroskopijo s Fourierjevo transformacijo, transmisijsko elektronsko mikroskopijo, mikroskopijo atomskih sil, elektroforezo v natrijevem dodecil sulfatu in poliakrilamidnem gelu ter plinsko kromatografijo in masno spektrometrijo. Študije računalniškega spajanja so pokazale, da se HRP prednostno veže na osnovno ploskev in ne na rob grafenovega oksida in RGO. Zaradi bolj dinamične narave HRP na grafenovem oksidu je bilo hemsko aktivno mesto HRP v primerjavi z RGO v večji bližini grafenovega oksida, kar je olajšalo oksidacijo bazalne ravnine grafenovega oksida. Z meritvami s tranzistorjem s poljskim učinkom (FET) smo preučevali tudi elektronske lastnosti reduciranega vmesnega produkta, luknjičastega reduciranega grafenoksida (hRGO). Medtem ko je imel RGO prenosno značilnost v obliki črke V, podobno kot enoslojni grafen, ki jo pripisujemo njegovi ničelni pasovni vrzeli, je hRGO pokazal polprevodniško obnašanje tipa p s pozitivnim premikom Dirakovih točk. Zaradi tega p-tipa je hRGO, ki si ga lahko predstavljamo kot medsebojno povezane grafenove nanožice, potencialno privlačen material za senzorje FET.”

Tako se je pojavil kanček upanja za vse, ki so se cepili za Covid-19 in že imajo posledice, ali pa se jim bodo še pojavile; pa tudi za necepljene ki so stranske produkte Covid cepiv nehote prejeli od cepljenih.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj