Že nekaj sezon zapored smo priča novim smernicam na področju hlač. Se še spominjate poznih devetdesetih, ko je bil edini sprejemljiv model hlač oprijet kroj, ki se je spodaj zvonasto razširil? Nekaj let zatem smo doživele modno revolucijo s t.i. skinny džinsom; kar naenkrat so bile ravno rezane ali spodaj razširjene hlače in kavbojke out, trgovine pa so preplavili modeli, ki so bili tako ozki, da smo najprej mislile, da jih sploh ne bomo spravile na svojo zadnjo plat. Zadnji dve ali tri leta se je področje hlač razširilo in izbiramo lahko med najrazličnejšimi modeli. Ljubiteljice zvonastih lahko spet kupite svoj najljubši model, pri čemer je spodnji del noge sedaj zelo razširjen, kar daje vtis, ki je nekje med hipijevskim in mornarskim. Prav tako še vedno mrgoli skinny džinsa, kar so v začetku sicer sprejele le najbolj pogumne (ali najbolj manekenske) med pripadnicami ženskega spola, vendar že kakšno leto ta model lahko opazimo tudi na manj idealnih postavah.

Največjo revolucijo pa so v zadnjih dveh letih povzročile hlače, ki na prvi pogled ne delajo ženski postavi prav nobene usluge. Govorimo o t.i. haremkah ali aladinkah, ki imajo značilno zelo spuščen srednji del hlač, ime pa so dobile zaradi svojega izvora, saj se take hlače nosijo v orientalskih deželah in jih lahko vidimo tako na moških kot na ženskah.

haremke_1

Poleg haremk zadnje leto ali dve kraljujejo tudi t.i. peg trousers ali klinaste hlače (ang. peg pomeni klin, količek, čep), ki so značilne po širšem zgornjem delu, ki ni nujno spuščen, je pa obvezno vsaj malo naguban, in hlačnicam, ki se proti gležnju zožajo. Dobimo rahlo balonasto silhueto, ki ima lahko visok ali pa srednje visok (normalen) pas, gre pa za predelavo trenda iz osemdesetih let prejšnjega stoletja.

klinaste_hlace

Praviloma dolžina haremk in klinastih hlač sega nekje do sredine gležnja z nekaj centimetri več ali manj. Iz opisa lahko razberemo, da so haremke in klinaste hlače diametralno nasprotje skinny hlačam. Navkljub navidez nelaskavi naravi teh hlač pa so lahko presenetljivo elegantne, ženstvene in postavi prijazne, na modnih blogih ter na fotografijah znanih in malo manj znanih modnih ikon pa lahko vidimo, da so trend objele z razširjenimi rokavi.

zvezdnice

V nadaljevanju sledi nekaj pravil, ki jih je dobro upoštevati pri nošenju haremk in klinastih hlač ter nekaj fotografij za navdih.

12 KOMENTARJI

 1. Moja mama je sredi osemdesetih nosila take napihnjene hlače. Kako so mi bile grde, ko sem jih v devetdesetih kot najstnica opazila v omari. Pa se res moda obrača. Evo, novo mi je tudi, da je že A. Hepborn nosila balerinke. Super članek, petka.

 2. super napisan članek =)))…čeprav na haremke in klinaste hlače se še nisem povsem navadila, tako da ne vem če jih bom sploh kdaj kupila 😛 samo nikoli ne reci nikoli =))

 3. Meni nobene od hlač niso všeč, prav grde so mi še posebej heremke, one klinaste pa izgledajo, kot da bi imel prekratke hlače, skratka grozno.

 4. Super članek, grozljivo grde hlače – vse po vrsti. Se mi zdi, kot da je cilj teh trendov do skrajnosti pogršati žensko postavo.
  Torej ostajam \’out\’ in nemoderna. 😉

 5. Odličen članek! Haremke posvojene že davno (tudi z voluminoznim zgornjim delom in odobrenim s strani avtorice članka ;)). Klinaste … zaenkrat se imam še toliko rada, da si z njimi ne bi kvarila postave … mogoče me pa prime 🙂

 6. Se popolnoma strinjam s Tanjo. Kako so meni te hlače grde, sploh ne morem povedat…
  Drugače pa dober članek, sem veliko novih stvari izvedela 🙂

 7. Meni so pa vse te hlače super! 🙂 Najlepše so mi peg trousers, ampak na meni nikakor ne izgledajo tako, kot bi morale 🙁 Mogoče pa samo še nisem našla tapravih :)))

 8. Jaz sem se pa popolnoma navdušila nad klinastimi hlačami za malenkost bolj eleganten videz ter nad haremkami za športni udejstvovanje na easy-pač iz bombaža.
  Pač, če ne drugega, si jih probajte v trgovini, mogoče boste spremenile mnenje 🙂

 9. Emchy, hvala za nasvet, vendar mene prav res niti malo ne mika, da bi dajala GRDE stvari nase. 🙂 Raje ostanem pri klasiki in ostalih bolj estetskih trendi oblačilih (čeprav je slednjih trenutno bolj malo, vsaj za moj okus).

 10. Ok, te hlače men osebno niso sploh všeč, da ne omenjam da lepo stojijo le visokim ženskam z dolgimi nogami, manjše pa še bolj pomanjša in razširi… tako da jaz vseeno ne verjamem da bom kdaj kupila take hlače… pa naj jih nosi katera hoče zvezda 😉

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj