Raziskovalci vedno znova odkrivajo snovi, ki delujejo – ali pa naj bi delovale – proti staranju. Od izvlečkov najbolj eksotičnih rastlin do kačjega strupa, polžje sline in še kaj. Ah, ta želja po večno mlad(ostn)em videzu! Sedaj pa vse kaže, da so odkrili še en potencial, ki prihaja iz morja: gre za morske kumare. Ja, tiste ne ravno privlačne črne, ki ležijo po tleh in ki pazimo, da ne stopimo na njih, ker so videti tako … no ja, skorajda gnusne.
 

Za kaj gre, kako naj bi delovale?

Vsebovale naj bi posebno obliko kolagena, ki bi lahko imel anti-aging delovanje. Kolagensko tkivo, ki morskim kumaram omogoča, da svojo strukturo v trenutku spremenijo v gelasto, naj bi po mnenju znanstvenikov imelo takšen učinek. V raziskavi, katere izsledki so bili objavljeni Proceedings of the National Academy of Science, so ugotovili, kako kumara na hitro spremeni trdnost svojega telesa.
 
Tekom evolucije so morske kumare razvile posebno kolagensko tkivo, imenovano spremenljivo kolagensko tkivo, s pomočjo katerega se spremenijo v gel in tako izognejo plenilcem. To tkivo bi bilo lahko osnova za razvoj inovativnih biosestavin za uporabo v medicini in kozmetiki.
 

Uporaba v kozmetiki

Z uporabo rentgenske tehnologije so analizirali spreminjanje sten teles morskih kumar in ugotovili, da je sprememba trdnosti v mišičnih vlaknih. Morske kumare so neverjetno fleksibilne. Sedaj upajo, da bodo lahko izolirali molekule, odgovorne za to fleksibilnost ter jih nato uporabili v kozmetične namene. Kako in zakaj natanko, še ne vedo, vsekakor pa za zaviranje staranja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj