Vaš trebušček je začel rasti in če ne prej, se boste na začetku 4. meseca v starih kavbojkah, hlačah in krilih počasi začele počutiti utesnjene. V začetku spreminjajoča se postava seveda zahteva od ženske določeno obdobje prilagajanja, tudi psihičnega.

Po eni strani nam čas nosečnosti podeli zapeljivejši dekolte (česar bodo verjetno še posebej vesele vaše boljše polovice), po drugi strani pa se moramo za nekaj časa posloviti od ploskega trebuha in silhuete, ki smo je bile v svojem ogledalu vajene videvati mnogo let. Vsekakor se v nosečnosti priporoča, da pozabite na najostrejše modne zapovedi in pustite svoj imidž, če je le-ta vseboval veliko tesnih, ozkih oblačil in visokih pet, za nekaj časa ob strani. Resnično je tako za vas kot za otroka pomembno, da vas materiali in modeli ne utesnjujejo, preozka oblačila in visoke pete pa slabo vplivajo na prekrvavitev in škodijo tudi nogam, zaradi česar bodo še bolj nagnjene k zatekanju kot sicer. Enako velja seveda tako za službena kot casual oblačila – tudi preozka športna oblačila za prosti čas in sprehode, aerobiko, … niso priporočljiva.

Vendar to, da se boste za pol leta (ali malo več) oblačile drugače kot običajno, še zdaleč ne pomeni, da je vaša edina možnost raztegnjen spodnji del trenirke in prevelika T-shirt majica ali karirasta srajca (po možnosti izposojena iz moževe omare).

neprimerna nosečniška oblačila

 

Imamo srečo, da živimo v času, ko je zaobljen trebušček sprejet kot prisrčen in seksi (in tako se nosečnice tudi počutimo!), zato se nam ni potrebno skrivati za šotorskimi modeli dolgih oblek in tunik, če tega ne želimo. Če ste samozavestne glede svojih nog in vam le-te ne zatekajo prehudo, lahko še vedno nosite krila po mili volji. Nadalje so tu številne možnosti kombiniranja hlač in kavbojk z majčkami, srajčkami, tunikami, jopicami in celo z oblekicami, ki jih oblečemo čez hlače. Glede čevljev se, kot rečeno, za nekaj časa odpovejte (pre)visokim petam ter se ozrite za lepimi balerinkami, modernimi in udobnimi supergami, škornji z nizko peto, za poletje pa udobnimi sandali. Tudi če niste nagnjene k zatekanju nog, vam bo, sploh v zadnjem trimesečju, gotovo malce ponagajala tudi ta nadloga, zato preozki paščki in pretesni modeli ne bodo prišli v poštev. Manjši problem, ki se pojavlja v času nosečnosti, je ta, da boste med svojo nosečnostjo doživele kar nekaj različnih letnih časov. Posledica je, da boste zaradi sezonskih sprememb temperatur morale investirati v kar nekaj kosov oblačil različnih modelov in materialov.

nosečniška oblačila   nosečniška oblačila

Ne pozabite na modne dodatke, s katerimi se lahko v nosečnosti igrate ravno tako kot prej ali pa še malo bolj, saj boste zaradi zmanjšanega števila kosov v omari lahko na ta način vseeno zadovoljile svojo potrebo po različnosti outfitov in kombiniranju kosov med seboj. Ker boste manj investirale v oblačila (vsaj ponavadi si ženske med nosečnostjo kupujemo manj oblačil kot sicer, saj gre navsezadnje za obleke, ki jih bomo nosile le omejen čas), si lahko privoščite npr. malce dražje čevlje, torbico, šal ali se pač poigrate z markantnejšimi kosi bižuterije. Ne pozabite na urejeno frizuro in makeup, ki sta seveda sestavni del urejenosti vsake ženske, neodvisno od tega, ali je noseča ali ne.

V nadaljevanju bom napisala nekaj trgovin (večinoma gre za Ljubljano), kjer se lahko kupi nosečniška oblačila. Sama sem bila, preden sem zanosila, vedno mnenja, da je izbira le-teh po trgovinah ogromna. Ko pa sem dejansko potrebovala nekaj kosov, sem se za določene stvari kar namučila, da sem dobila takšne, kot so mi bili všeč. Sprijazniti se je pač treba s tem, da je izbira vseeno bistveno manjša kot za normalna oblačila in tudi manjša kot v drugih evropskih prestolnicah.

11 KOMENTARJI

 1. Sicer nisem nosečka in še nekaj časa ne bom, a me je članek kljub temu izjemno pritegnil! Super napisano in zelo uporabno naravnano. Bravo!

 2. Malina, krasen članek, poln uporabnih nasvetov za nosečke, saj v tem obdobju večina nosečk “tanko piska” glede garderobe 🙂

 3. Lep članek, Malina.Tudi sama sem brskala po nenosečniških oddelkih in marsikaj uporabnega našla. Promod je imel zelo veliko oblekc, ki so se lepo podale na moj nosečniški trebušček 🙂

 4. Super članek.

  Najprej dobra novica za Ljubljančanke: v H&M v Supernovi (otvoritev 20.03.) naj bi imeli tudi oblačila H&M Mama.

  Jaz sem večino oblačil zase našla v Zari, nekaj perila in pižam pa v Kepici. Zgornje dele nosim večinoma še prednosečniške (razne tunike in podobno).

 5. Super članek!!!
  Jaz sem si kupila kavbojke v popku in jih dala malo popraviti, ene hlače v La Vie, vse ostalo pa sem dobila v H&M-u-normalna oblačila, samo večje številke.
  Bo res v Supernovi tudi za nosečke? Bi bilo zelo lepo!!!

 6. Super članek!!!
  Jaz sem si kupila kavbojke v popku in jih dala malo popraviti, ene hlače v La Vie, vse ostalo pa sem dobila v H&M-u-normalna oblačila, samo večje številke.
  Bo res v Supernovi tudi za nosečke? Bi bilo zelo lepo!!!

 7. Mis, ob omembi Supernove in H&M Mama sem seveda navdušeno zastrigla z ušesi! če bodo res otvorili konec marca, si bom pa lahko celo še kaj kupila tam, preden rodim ;). upajmo na najboljše.

 8. Malina, zelo dobro napisan članek s kup uporabnimi nasveti, BRAVO! Zelo sem vesela, da je videti nosečke, ki ponosno pokažejo svoje trebuščke, ki so v lepih oblačilih še lepše.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj