Raziskava je pokazala, da jemanje probiotikov v času nosečnosti in prve mesece po porodu močno zmanjša pojavnost ekcemov pri otrocih. Matere, ki so pile mleko, obogateno s probiotiki v nosečnosti od 36. tedna dalje in prve tri mesece po porodu, so tako zmanjšale pojavnost ekcemov pri svojih otrocih za skoraj polovico.

Randomizirana, dvojno slepa raziskava je bila opravljena na univerzi na Norveškem. 415 nosečnic so razdelili na dve skupini, prva skupina je vsak dan spila kozarec mleka s probiotiki, druga skupina pa kozarec navadnega mleka. Otroke so nato spremljali do dopolnjenega 2. leta starosti. Po koncu raziskave so ugototovili, da je bila pojavnost ekcemov pri otrocih mater, ki so uživale probiotike, za kar 40 % manjša kot pri kontrolni skupini, poleg tega pa so bili ekcemi, ki so se jim pojavili, veliko bolj blagi.
Otroke pa so preverili tudi glede astme in alergij, vendar tu ni bilo razlik med otroci mater ene in druge skupine.

Pozitivni učinki probiotikov so bili ugotovljeni že v preteklih raziskavah, vendar je ta raziskava prva, ki je pokazala učinek probiotikov, ki so jih uživale le mame in so jih otroci tako dobili preko njihovih teles in kasneje mleka.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj