Raziskava med več kot 700 ženskami je ugotovila, da je več kot četrtina udeleženk ‘zelo zaskrbljenih glede teže in oblike telesa’.

 

babble.com

 

Več kot 2 odstotka žensk pretirano telovadi, na silo bruha in zlorablja odvajala ter diuretike med nosečnostjo, ena od dvanajstih nosečnic pa se prenajeda dvakrat na teden. 

 

Vodilna avtorica študije, dr. Nadia Micali, pravi, da ugotovitve nudijo dovolj dokazov, ki potrjujejo, da lahko motnje hranjenja v nosečnosti vplivajo tako na mamo, kot na razvoj otroka.

 

Raziskovalci zagovarjajo večjo ozaveščenost glede motenj hranjenja v nosečnosti in njihovih simptomov med zdravstvenimi delavci, kar bi pomagalo odkriti in odpraviti takšne motnje. Dr. Abigail Easter dodaja, da lahko ‘tipični nosečniški simptomi, kot na primer povečanje teže in bruhanje, prikrijejo motnje hranjenja, zato slednje pogosto niso opažene in zdravljene.’

 

Dr. Easter je zaskrbljena, da nosečnice z motnjami hranjenja nočejo razkriti svoje bolezni, ker se bojijo stigmatizacije s strani zdravstvenih delavcev. Raziskovalci zato pozivajo, da morajo biti nosečnice pri prvem pregledu pregledane tudi za motnje hranjenja.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj