Odkar je daljnega leta 1815, torej več kot 200 let nazaj, zobozdravnik iz New Orelansa svojim pacientom svetoval, naj si medzobne prostore redno čistijo s tanko svileno nitjo, je nitkanje zob postalo skoraj tako obvezno in pogosto priporočilo in navada kot umivanje zob. Tudi dandanes ni nič drugače – zobozdravniki redno svetujejo svojim pacientom, naj si nitkajo zobe, industrija zobnih nitk pa je vredna dobri 2 milijardi dolarjev.
 
 
 

Izsledki raziskav slaba podlaga za tovrstna priporočila

A čeprav je priporočilo nitkanja zob standardni nasvet večine zobozdravnikov, saj naj bi preprečevalo obloge, karies in bolezni dlesni, je pregled raziskav, opravljenih na temo koristi nitkanja zob pokazal, da ni nobenega dokaza za to, da bi nitkanje zob kakorkoli koristilo. Skratka, nitkanje zob naj ne bi imelo kaj dosti vpliva na zdravje zob in dlesni.
 
Preučili so študije, na podlagi katerih zobozdravniki priporočajo nitkanje in ugotovili, da so zastarele in je v njih sodelovalo le zelo majhno število oseb. Ko so preverili 25 študij, opravljenih v zadnjih 10 letih o nitkanju zob, in primerjali stanje zob tistih, ki so si zobe le umivali z zobno ščetko in tistih, ki so si tudi nitkali, so ugotovili, da so dokazi v korist nitkanja 'zelo slabotni, nezanesljivi' in slabe kakovosti.
 
“V velikih epidemioloških študijah so dokazi v korist nitkanja zob komaj zaznavni,” je povedal Tim Iafolla, zobozdravnik na inštitutu National Institute of Dental and Craniofacial Research. “Stanje, ki ga želimo z nitkanjem preprečiti – to so bolezni dlesni – terja leta, da sploh nastane, večina študij pa je trajala le nekaj tednov do mesecev,” je še dodal.
 
Z njim se strinja tudi vodilni britanski zobozdravnik, profesor Damien Walmsley z univerze Birmingham, ki pravi, da so dokazi, da nitkanje koristi dlesnim, 'zelo šibki'. Walmsley, ki je tudi uradni svetovalec na British Dental Association, je še dodal: “Težava je dobiti dobre dokaze. Ljudje so si različni in velike študije drage … a brez teh težko rečeš 'da' ali 'ne'.”
 
A ne glede na pomanjkanje dokazov o koristih nitkanja večina zobozdravnikov vztraja pri priporočilih. Ko so o izsledkih obvestili združenja zobozdravnikov, so ti za rezultate okrivili udeležence raziskav, češ, da si niso pravilno nitkali.
 

Odločilna napaka večine raziskav

Sicer pa so odkrili še eno veliko napako pri raziskavah o nitkanju zob: pogosto so jih financirali ali celo izvedli proizvajalci zobnih nitk, npr. P&G in Johnson & Johnson, kljub več kot očitnim konfliktom interesov. Tako so npr. pri P&G sami izvedli raziskavo, ki je trajala le dva tedna, in na podlagi katere so trdili, da nitkanje preprečuje obloge in gingivitis.
 

Nitkanje lahko tudi škoduje

Strokovnjaki pa opozarjajo še, da lahko nitkanje celo škoduje zobem, dlesnim in zalivkam, če ni izvedeno pravilno. Če pri tem poškodujemo dlesni, je posledica krvavenja lahko vdor zelo škodljivih bakterij v krvni obrok.
 
Skratka, vse kaže, da dejansko manjka zanesljivih dokazov, da ima nitkanje kakršenkoli pozitiven vpliv na zdravje zob in dlesni. To seveda ne pomeni, da ga nima – vsekakor pa pomeni, da potrebujemo nove, vsaj leto ali dve trajajoče in neodvisno izvedene raziskave. So pa v ZDA že umaknili priporočilo nitkanja zob z uradnega seznama priporočil za ohranjanje zdravih zob in ustne votline.
 

Torej: nitkanje zob – da ali ne?

 

Vir: http://bigstory.ap.org, Journal of Dental Research

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj