… hormonskega ravnovesja (ja, tudi če ne vsebujejo BPA), smo že večkrat poročali. Obstaja pa še nekaj veliko bolj škodljivega kot je pitje pijač iz plastenk – to je pitje toplih pijač iz plastenk, torej pijač, ki so bile v plastenki na toplem ali smo jih tople natočili v plastenke (npr. čaj).

Raziskovalci so preučili 16 vod iz plastenk, ki so bile štiri tedne izpostavljene temperaturi 70°C in vsebnost antimonija in BPA je drastično narasla – še veliko bolj kot če plastenke niso bile na toplem. Toplota torej še pospeši izločanje strupenih snovi, ki so hormonski motilci in rušijo hormonski sistem v telesu. Plastenke so narejene iz polietilena tereftalata, ki, ko se segreje, sprošča v vsebino povečane količine antimonija in bisfenola A.

In medtem ko inštitucije, ki naj bi varovale zdravje državljanov, trdijo, da količine niso zaskrbljujoče, se raziskave nadaljujejo, strokovnjaki pa svarijo pred nevarnostmi, ki jih povzročajo ti hormonski motilci. Pa ne le to – antimonij je tudi uradno priznan karcinogen, zato so raziskovalci, ki so raziskavo izvedli, zelo zaskrbljeni nad rezultati: plastenke namreč že same po sebi sproščajo strupene snovi, če so bile vmes na toplem ali smo v njih natočili toplo pijačo, pa se sproščanje še močno pospeši.

Kako ukrepati?

  • Če je le možno, nikar ne pijte vode iz plastenk in si raje omislite steklenico (torej iz stekla).
  • Če sami natakate pijače v plastenke, naj bo pijača v plastenki čim manj časa (npr. tik pred treningom).
  • NIKOLI ne natakajte toplih pijač v plastenke.
  • Ne natakajte kislih stvari v plastenke (tudi to poslabša stanje).

Manjkrat kot se boste izpostavljali trem kemikalijam, bolje bo za vaše zdravje.
Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji Environmental Pollution.

Ali sam/a še vedno piješ vodo iz plastenk ali si zaradi škodljivih vplivov prenehal/a?

Foto: thetimes.co.uk

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj