… moške, vodi v zlomljena srca in boleč in nepotreben razpad partnerskih zvez. Ugotovili so, da so moški in ženske različni kar se tiče občutka ljubosumja. Poleg tega so bili mlajši udeleženci raziskave bolj zgroženi nad spolno nezvestobo kot starejši, obe obliki nezvestobe (spolna in čustvena) pa sta tudi najpogostejši vzrok za razpad zvez. Spolno nezvestih naj bi bilo 34 % poročenih moških in 24 % žensk, med neporočenimi pa naj bi bil ta odstotek še višji. Primerjali pa so tudi vpliv čustvene nezvestobe napram spolni.

Udeleženci so si predstavljali, kaj bi jih bolj vznemirilo; to, da bi imel njihov partner spolne odnose z nekom drugim a se pri tem ne bi zaljubil vanj, ali da bi se zaljubil v nekoga drugega, a ne bi imel spolnih odnosov. Ugotovili so, da so heteroseksualni moški bolj šokirani nad spolno nezvestobo kot heteroseksualne ženske (moški 54 %, ženske 35 %), medtem ko so ženske bolj nad čustveno nezvestobo (46 % moških vs. 65 % žensk). To je tudi v skladu z evolucijsko perspektivo, so povedali raziskovalci. Biseksualni moški in ženske se pri tovrstnih občutkih niso preveč razlikovali, prav tako ne istospolno usmerjeni.

“Heteroseksualni moški res zelo izstopajo iz ostalih skupin – bili so namreč edini, ki so bili bolj vznemirjeni zaradi spolne nezvestobe kot čustvene,” je povedal avtor študije in nadaljeval: “Odnos gejev, lezbijk in biseksualnih moških in žensk je bil v zgodovini premalo raziskovan, še zlasti, kar se tiče z vidika evolucije.” Tako spolna kot tudi čustvena nezvestoba škodujeta obema spoloma in pogosto vodita v zelo boleč razpad zvez, pa tudi zavrženje, nasilje in izgubo virov preživetja. “Odzivi obeh spolov na nevarnost varanja zajemajo od hudih izbruhov ljubosumja do intenzivnih izkazovanj naklonjenosti, da bi nezvestega partnerja osvojili nazaj. Ljubosumje lahko izzove tudi nevarno in nasilno vedenje.

Evolucijska perspektiva pa pojasni, zakaj je za moške spolna nezvestoba tako problematična; negotovost glede starševstva. Tako nikoli ne vedo, ali je otrok zares njihov, saj vedno obstaja možnost, da ga je zaplodil drug moški. Medtem, ko je ljubosumje seveda prisotno pri obeh spolih, imajo moški še problem starševske negotovosti. In po drugi strani ženske tvegajo izgubo virov preživetja, če se moški odloči za drugo žensko, zato za njih to predstavlja večjo grožnjo.

Doslej so s socialno-kulturološke perspektive trdili, da ni razlike, kako moški in ženske doživljajo različne oblike nezvestobe, a ta raziskava je jasno pokazala, da moške vzgajajo, da so možati in seksualno močni in če njegova partnerka ni zvesta, to prinese dvom v njegovo spolno moč, ta pa predstavlja grožnjo njegovi moškosti. Zato bolj negativno reagirajo na spolno kot čustveno nezvestobo.
Ravno nasprotno pa ženske, ki so vzgajane, da so čustvene ‘hranilke’ odnosa in družine, bolj prizadene čustvena nezvestoba, saj to ogrozi njihov občutek sebe – veliko bolj kot spolna nezvestoba.

V raziskavi je sodelovalo 63894 udeležencev v starostni skupini 18 do 65 let, povprečna starost pa je bila sredina 30-ih let.

Več o nezvestobi pa si lahko preberete v kolumni o varanju.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj