… nezdravo prehranjujejo, kar za 50 odstotkov več možnosti za prezgodnji porod kot ženske, ki se prehranjujejo zdravo. V raziskavi so preveli prehranjevalne navade več kot 300 žensk, rezultati, ki so bili objavljeni v strokovni reviji The Journal of Nutrition, pa so pokazali, da so imele ženske, ki so jedle veliko beljakovin, zelenjave in sadja pred zanositvijo, veliko manj možnosti za prezgodnji porod. Ženske, ki so jedle procesirano hrano, polno nezdravih maščob in sladkorja, pa so imele kar za 50 odstotkov več možnosti za prezgodnji porod.

"Prezgodnji porod je eden vodilnih vzrokov za bolezni in smrt novorojenčkov in do tega pride na enega od 10 nosečnosti po celem svetu. Vse, kar vpliva na prezgodnji porod, je zelo pomembno, saj tako lahko vplivamo na boljše možnosti preživetja," je povedala glavna avtorica študije, dr Jessica Grieger, podokrorska raziskovalka na raziskpovalnem inštitutu Robinson Research Institute.

"V naši raziskavi so ženske, ki so jedle pusto meso, med drugim ribe in piščanca, pa polnozrnate izdelke, zelenjavo in sadje, imele veliko veliko manj možnosti za prezgodnji porod. Po drugi strani pa so imele tiste, ki so uživale pretežno vnaprej pripravljeno in predelano hrano, čips, sladice, sladkarije in ostalo hrano, polno nezdravih maščob in sladkorja, veliko pogosteje prezgodnji porod," je povedala dr. Grieger. "Zato je zares izjemno pomembno, da se zdravo prehranjuje že pred zanositvijo kot tudi med nosečnostjo, da se tako zagotovi najboljše rezultate tako za mater kot tudi otroka."

Prehrana je izjemno pomemben faktor, ki vpliva na nas že pred spočetjem, med nosečnostjo v otroštvu in nato celo življenje, poleg tega je nekaj, na kar lahko vplivamo in nikoli ni prepozno za pozitivne spremembe!

Ali paziš na zdravo prehrano in kakšen je tvoj način prehranjevanja?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj