Zelena barva simbolizira barvo življenja, po nekaterih teorijah prav zaradi povezave z naravo, v kateri prevladuje zelena. Poleg tega zeleno barvo zaradi pomirjevalnega učinka na organizem povezujejo tudi s počitkom. Veliko zelenih rastlin čisti in filtrira zrak v prostoru in posledično poveča ugodje v našem domu. To je kar nekaj prepričljivih argumentov za to, da svoj dom, kjer se želimo počutiti udobno, sproščeno, umirjeno in prijetno, napolnimo z zelenimi rastlinami.


thesimalogue.com

 

Taščin jezik

Taščin jezik je valjasta sabljika, ki bo uspevala tudi tistim, ki nimajo najboljšega občutka za rože, saj je zelo nezahtevna, trpežna in prilagodljiva rastlina, ki uspeva v skoraj vseh razmerah. Najbolje sicer uspeva na soncu, kljub temu pa ji ustrezajo tudi temni prostori, zato jo lahko postavimo tudi v kopalnico, saj ni občutljiva na vlago.

Poznana je kot dober čistilec zraka, zato jo pogosto opazimo v pisarnah. Marsikdo jo prav zato rad postavi tudi v bližino domačega računalnika.

Zalivamo jo približno enkrat mesečno, saj ne mara stoječe vode.

Drevo denarja

Drevo denarja, ena izmed mnogih vrst tolstic, je še ena nezahtevna rastlina, ki ne potrebuje posebne nege. Ima sočne liste, ki so lahko zeleni, rdeči, sivi ali pa pisani, najpogosteje pa vidimo prav zelene. V skladu s fengshui-jem bi naj rastlina v dom prinašala denar, finančno varnost in blagostanje.

Uspeva tako v senčnih, kot sončnih prostorih, le ob močni poletni popoldanski pripeki jo je bolje umakniti v senco. Zalivamo jo redko, saj bolje uspeva, če kdaj pozabimo nanjo in je ne zalijemo, kot pa če bi to počeli prepogosto.

Kaktus

Kaktusi so verjetno ena najbolj znanih nezahtevnih rastlin, ki jo je v Evropo prinesel že Krištof Kolumb in je hitro postala zelo priljubljena bogatejšim slojem, pozneje pa je postala dostopna tudi splošni populaciji. V zadnjem času ponovno prihaja v naše domove.

Kaktuse, vajene sušnih puščavskih razmer, naj bi v naših domovih zalivali le od pomladi do jeseni, ena do dvakrat mesečno. Strokovnjaki svetujejo, da jih pozimi umaknemo od grelnih teles – radiatorjev in kaminov – v tem času pa jih tudi ne zalivamo. Čez poletje jih lahko postavimo na sončen balkon.


houzz.com


docsfitnesstips.blogspot.com

 

Aloe vera

Aloe vero poznamo predvsem po njenih zdravilnih lastnostih, saj jo pogosto uporabljajo v različnih zdravilnih pripravkih, priljubljena pa postaja tudi kot okrasna rastlina, predvsem zato, ker je nezahtevna.

Rada ima sonce, zato jo postavimo na sončno lego, poleti pa jo lahko postavimo tudi na prosto, v polsenco.

V poletnih mesecih jo zalijemo približno enkrat tedensko, pozimi pa enkrat mesečno ali manj, pazimo le, da ne zalivamo listov.

Dracena

Dracena je priljubljena sobna rastlina že vrsto let, ima ozke suličaste zelene liste, potrebuje pa le malo zalivanja. Podobno kot taščin jezik je poznana kot dober čistilec zraka, zato tudi to rastlino večkrat najdemo v pisarnah.

Uspeva tako v temnejših kot v svetlejših prostorih, odvisno od postavitve pa se listi obarvajo v rumenkasto-zeleno barvo v senci in v temnozeleno na sončni legi.

Zalivamo jo poredko, saj bo zgnila, če se bo nahajala v stoječi vodi in če bo imela ves čas vlažno zemljo.


ikea.com

Drevo življenja

Drevo življenja je zimzelena rastlina z olesenelim deblom, ki nosi listne šope. Nekateri jo uporabljajo v zdravilne namene, saj s pospeševanjem in usklajevanjem absorpcije snovi v črevesju aktivira izločanje škodljivih snovi iz telesa. Najpogosteje pa jo v domovih najdemo kot okrasno rastlino.

Prostor, kamor postavimo drevo življenja naj ima neposredno svetlobo, saj bo drevo tako najbolje uspevalo.

Poleti drevo življenja zalivamo nekoliko pogosteje – prst naj bo ves čas zmerno vlažna, pozimi pa ga zalivamo redkeje.


vrtnicenter.si


merkur.si

 

Navadni bršljan

Pozimi to zimzeleno rastlino pogosto uporabijo pri božičnih aranžmajih, pogosto pa jo v domovih najdemo kot sobno rastlino, ki skrbi za čist zrak in je hkrati nezahtevna za gojenje. Rastlino so poznali že stari Egipčani, v antični Grčiji in Rimu pa je bil simbol nesmrtnosti, veselja, zdravja in moči.

Uspeva tako v svetlejših, kot v temnejših prostorih, podobno kot pri draceni pa je od lege odvisna barva listov.

Bršljana ne zalivamo po urniku, pač pa skrbimo, da je zemlja vse leto zmerno vlažna.
 

Kakšne rastline so pa vam všeč?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj