Zavedno ali nevede pa tudi od njih ponavadi veliko zahtevamo. Tudi po tem, ko smo živeli uporniško otroštvo in nasprotovali večini tega, kar so od nas zahtevali starši, ponavadi delamo enake napake, ko sami postanemo starši in svojim otrokom postavljamo tako nerealna, nedosegljiva pričakovanja. Tukaj je nekaj zelo nerealnih stvari, ki bi jih lahko pričakovali od svojih otrok.

Biti popoln doma in v šoli

Biti popoln otrok ali odrasla oseba je samo iluzija. Nihče ne more živeti, ne da bi se zmotil. Še posebej, ko gre za otroke, če želite, da cvetijo in so prepričani v svoje življenje, je pričakovanje, da bodo najboljši v svojem razredu in bodo popolni pri vsakodnevnih dejavnostih, preprosto nerealno.

Da so vedno veseli

Tudi otroci imajo lahko slabe dni. Morda so v sporu s prijatelji ali pa se je pravkar sprl s svojim učiteljem, marsikaj lahko privede do njihovega nihanja razpoloženja. Kljub temu pa od njih zahtevamo prevečkrat, da bodo ves čas dobre volje.

Bodite hvaležni za vse

Zagotovo ste skušali otroku zagotoviti vse nujne življenjske potrebščine. Če pa vedno pričakujete, da bodo hvaležni zanje, potem si napačno predstavljate starševstvo. Namesto tega jih naučite biti ponižni in dajte zglede, da bodo razumeli vrednost trdega dela. Čez čas bodo prepoznali vaš trud do njih.

Da nikoli ne lažejo

Se spomnite časa, ko ste lagali staršem? No ja. Temu ni mogoče ubežati. Podobno ne moremo pričakovati, da bodo naši otroci ves čas pošteni. 

Da nikoli ne delajo napak

Če so odrasli tako nagnjeni k napakam, glede na to, da so na področju razuma in racionalnosti veliko bolj napredni, kako lahko pričakujemo, da bodo mladi ostali brezhibni? Namesto da bi jih kregali, ko delajo napake, jih prosite, naj se na njih kaj naučijo. Naj sprejmejo svojo napačno naravo in se imajo radi takšne, kot so.

PREBERITE TUDI: Novorojenčki in otroci, izpostavljeni umazaniji, imajo manj alergij in astme

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj