Ravnokar opravljate enega najpomembnejših razgovorov vašega življenja in se želite delodajalcu prikazati kot uglajen in samozavesten človek ter da imate, seveda, ustrezne kvalifikacije. Nato se nekaj zgodi. Rignete. Na glas. Katastrofa! Ali se lahko na ta pripetljaj odzovete na način, ki vam ne bo pokvaril pozitivnega vtisa, ki ste ga pred to nezgodo ustvarili delodajalcu?

nezgode

Vsekakor, ta tema ni ravno osrednje področje, ki bi ga morali poznati pri procesu iskanja zaposlitve. Vendar pa vam lahko seznanjenost s tem področjem še kako prav pride. Lahko je rešilna bilka v primeru nepričakovanega dogodka. Lahko je rešilni čoln v primeru, ko ste se optimalno pripravili na razgovor in vas navdaja občutek, da ste vse vnaprej predvideli in vas nič več ne more presenetiti. Žal ni tako. Zgodi se lahko marsikaj. Kaj na primer? V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj nerodnih (in ne tako hipotetičnih) situacij, ki se vam lahko pripetijo kadarkoli, in predlogov, kako se čim bolje rešiti nastalih nevšečnosti.

Situacija 1: Zamujam! Zamujam! In to na zelo pomemben sestanek.

Vzeli ste si dovolj časa, da pridete pravočasno na razgovor. Vendar se je med potjo zgodila nesreča na avtocesti in promet se je ustavil točno pred vami. Nastala je kolona tudi za vami in ne morete se premakniti niti naprej niti nazaj. Ali pa drugi primer, našli ste naslov, kjer imate razgovor, vendar pa so vsa parkirna mesta zasedena in celo garažne hiše v bližini nimajo več prostora za vaše vozilo. Takrat spoznate, da ne boste mogli priti na razgovor pravočasno.

Kaj boste storili? Vzemite telefon čim hitreje kot lahko. Pokličite osebo, s katerim ste se dogovorili za razgovor, na kratko pojasnite položaj in povejte, da boste prišli najhitreje kot je le mogoče. Ko zares pridete, se opravičite za vse nevšečnosti in še enkrat na kratko potrdite razlog vaše zamude. Nato preidite direktno k poslom. Namreč, dolgotrajno pripovedovanje ali celo blebetanje o vaši ravnokar doživeli dogodivščini ni niti potrebno niti koristno! Ravno tako tudi ni primerno grajati »idiote«, ki so povzročili nezgode. (Mimogrede, ker nikoli ne morete vedeti, kaj vse lahko gre med potjo narobe, vam svetujemo, da si vedno vzamete vsaj 30 minutno rezervo na dogovorjen termin razgovora. Lahko vam še kako prav pride.)

Situacija 2: Naglo govorjenje.

Zelo si želite delovnega mesta, zato ste med razgovorom zelo navdušeni v deljenju informacij o vaših veščinah in sposobnostih. Odprete usta, da poveste še kaj več o sebi in nenadoma razpršite nekaj sline iz ust.

Brez panike! Prvič, je čisto mogoče, da tega spraševalec (sploh) ni videl. V prvi priložnosti (medtem ko spraševalec gleda nekam stran) naglo pobrišite kapljice iz spraševalčeve mize z vašimi rokami. Če je spraševalec opazil vaš pripetljaj, se mirno opravičite v stilu “Pardon!” ali pa “Oprostite!” in slino nato skrbno pobrišete s kakšnim papirnatim robčkom.

Situacija 3: Primer: Nimam pojma!

Počutite se dobro. Samozavestno. Razgovor poteka odlično in po vaših načrtih. Nato pa vas spraševalec vpraša vprašanje, pri katerem absolutno nimate pojma, kaj bi odgovorili. Ne morete ostati ravno tiho. Zato, kaj boste storili?

Najprej, ne poskušati s ‘strelom v prazno’, saj si lahko na tak način hitro skopljete vašo jamo. Iskreno rečeno, kaj je najboljši pristop? Priznajte, da nimate odgovora. To je najbolj zanesljiv način. Če je vprašanje takšno, da bi želeli o njem razmisliti, je povsem prikladno reči, “Potrebujem minuto, da razmislim o tem,” in nato daste vaš odgovor. Če potrebujete malenkost več informacij ali pojasnil, da bi lahko na vprašanje odgovorili, lahko to od spraševalca tudi zahtevate.

Situacija 4: Ne morem verjeti, da ste to vprašali!

Čeprav večina spraševalcev dobro ve, česa sme in česa ne sme spraševati, pa dobijo kandidati včasih ravno takšna vprašanja. Na primer “Ali ste poročeni?” ali “Koliko ste visoki?” ali “Koliko ste stari?”

Obravnavanje takšnih vprašanj zahteva taktnost in diplomacijo. Ne želite se odtujiti delodajalcu, vendar, ravno tako, tudi ne želite deliti neustreznih informacij. Lahko odgovorite na vprašanje, če želite. Ali pa lahko ponudite odgovor, ki se nanaša na spraševalčevo temo, vendar ne daje osebnih informacij. Na primer, na vprašanje “Ali ste poročeni?” je lahko vaš odgovor “Zagotavljam vam, da nič iz mojega privatnega življenja ne bo vplivalo na učinkovito opravljanje tega dela.” Če vas vprašajo ilegalno vprašanje “Iz katere države prihajate?” lahko odgovorite, “Imam vsa zahtevana dovoljenja, da lahko delam v Sloveniji.” Če spraševalec vztraja v smeri ilegalnih vprašanj, lahko vprašate na spoštljiv način, “Ali lahko vprašam, v kakšni povezavi je to z mojo sposobnostjo opravljati to delo?”

Situacija 5: Nisem jaz!

Vaše ime je Karla in spraševalec vas kliče Jana. Kako boste spraševalca na vljuden način popravili?

Ne pozabite, da je lahko spraševalec na dan razgovora z vami predhodno že opravil številne druge razgovore z drugimi kandidati, zato je lahko že nekoliko utrujen ali zmeden, posledično lahko zameša različne osebe. Zato jemljite njegov/njen lapsus s taktnostjo in občutkom (ali celo s humorjem). Nato neposredno pristopite k razčiščevanju. Povejte nekaj v stilu, “Moje ime je Karla, vendar od kar živim v stanovanju s sedmimi drugimi sostanovalkami, sem se že navadila, da so me klicali že z veliko različnimi imeni!” Ali pa se lahko nanašajte na vas z imenom. “Ko sem prebrala opis tega delovnega mesta, sem si rekla: ‘Karla, to zveni kot tvoja idealna zaposlitev.’ Zato sem zelo navdušena, da govorim o tem delu z vami.” Da se že na samem začetku izognete temu problemu, se, medtem ko se prvič rokujete s spraševalcem, prepričajte, da razločno izgovorite vaše ime.

Situacija 6: Ne morem verjeti, da sem to rekel/rekla!

Imate razgovor s podjetjem ABC, ki je znano podjetje za proizvodnjo pijač. Navdušeno razpravljate o njihovi novi osvežilni pijači, ki jo opevate kot zelo dobra in okusna. Spraševalec vas prekine in vam razloži, da ste ravnokar hvalili artikel, ki ga izdeluje njihov najhujši konkurent. Velik minus!

Lahko bi se predhodno bolje informirali. Vendar pustimo to, kako se boste povlekli iz pepela? Tu ni možnosti, da bi preslišali komentar ali da bi spremenili temo pogovora. Priznati morate vašo veliko napako. Opravičite vašo zmešnjavo in nadaljujte z razgovorom. Lahko v opravičilu dodate kaj takšnega kot “Kako nerodno! Moja raziskava ni bila tako temeljita, kot sem mislil/a.”

Situacija 7: Kakšna neroda sem!

Spraševalec vas postreže s skodelico kave in ko hočete vzeti skodelico v roke, vam pade na tla in se vsa kava razlije po parketu ali celo preprogi. Jok!

Nezgode se, kot vidimo, kar pogosto dogajajo, zato vas lahko način, kako se rešite v takšnih situacijah, naredi nepozabnega kandidata! Opravičite se in izrazite vso vašo zadrego. Nato se ponudite pri čiščenju. Kot pri drugih takšnih nelagodnih pripetljajih, ostanite mirni in koncentrirani kot je le mogoče, naj vam to ne pokvari razgovora.

Situacija 8: Ko kliče narava.

Vsaka oseba, s katero ste danes imeli razgovor, vam je ponudila kavo ali osvežilno pijačo. In sedaj vas je zagrabilo’ na sredi intervjuja. Nujno potrebujete stranišče. Kako se boste vljudno opravičili?

Najboljše z neposrednim pristopom: “Bi mi prosim oprostili za trenutek, medtem ko moram nujno teči do toalete?”

In še situacija 9: Ali se smem predstaviti…ummm.

Končali ste razgovor in spraševalec vas je napotil nazaj do vratarnice. Tam zagledate vašega prijatelja in ga, seveda, takoj želite predstaviti spraševalcu. Naenkrat dobite spominski mrk. Ne morete se spomniti imena spraševalca.

Prikupno se nasmejte spraševalcu in povejte: “Rad bi vam predstavil mojo prijateljico Tanjo. Tudi ona je zadolžena za vodenje marketinga.” S ščepcem sreče bo nato spraševalec ponudil roko in povedal svoje ime. Če tudi to ne pomaga, nadaljujte z rahlim nasmeškom vse dotlej, ko lahko mirno izstopite s poslopja.

Življenje in čas razgovorov je polno majhnih presenečenj in potencialnih situacij zadreg. Rešili jih boste, če se jih boste lotili iskreno, spoštljivo in s smislom humorja. Vedite, da so bili tudi spraševalci sami nekoč kandidati za zaposlitev.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj