Nočne more so že same po sebi grozen pojav, ki človeka vznemiri, a obstaja še nekaj hujšega. Si predstavljate, da imate nočno moro, ko pa se zbudite, pa le-ta še vedno traja, vi pa se ne morete premakniti? Pojav se imenuje spalna paraliza. Običajno se pojavi ob hudih nočnih morah, kar naredi dogodek še toliko bolj grozljiv. Spremljajo ga simptomi tesnobe in panike.

PREBERITE TUDI: To vam sporočajo vaše sanje

To je pogost fenomen, ki ga človek lahko doživi v spanju in je eden izmed najmanj prijetnih. Mnoge ob spalni paralizi ne spremljajo le nočne more, temveč halucinacije, občutek, da je nekdo v sobi, težje dihanje, občutek dušenja, lebdenja ali srečanje z grozljivimi bitji, pred katerimi pa zaradi paralize ne morejo zbežati. Pojavi se zavedanje nemoči, občutek negibnosti in posledično velika panika, saj se aktivira obrambni odziv. To se zgodi predvsem v fazi REM sanja. Mišice se v tej fazi namreč deaktivirajo, popolnoma sprostijo. Paraliza se zgodi takrat, ko se človek psihično zbudi, telo pa je še vedno v REM fazi. Um je torej zavesten, telo pa ne. V preteklosti so paralizo v spanju obravnavali kot nadnaraven pojav, napad demonov ali obsedenostjo, še posebno takrat, kadar je imela oseba še hude halucinacije. Spalna paraliza je znak, da telo ne zmore uspešno čez vse faze spanja. Spalna paraliza se bolj pogosto dogaja mladim odraslim in tistim, ki so doživeli travmatični šok.

Vzroki:

  • nestabilen bioritem spanja (nespečnost, pomanjkanje spanja);
  • depresija;
  • tesnoba;
  • stres in izčrpanost;
  • uporaba nekaterih zdravil;
  • dedna nagnjenost;
  • narkolepsija.

Kaj lahko storimo?

Ko se znajdete v trenutku, ko se paralizirani zbudite, je najbolje delovati tako, da se proti njej ne bojujete, saj to lahko poslabša situacijo. Popolnoma se sprostite, in se spomnite. da je to nenevaren pojav. Nato poskusite premakniti prste na nogah ali rokah, najbolj so namreč paralizirane največje mišice. Nato poskusite stisniti pesti in počasi bo paraliza prenehala. Osredotočite se na dihanje in prevzemite nadzor nad njim. Nato poskusite zavestno zakašljati ali se nasmehniti; poskusite premikati obrazne mišice.

Paraliza se ne more zdraviti, lahko se le preventivno dela na tem, da se jo prepreči; poskusite urediti spalni ritem, ne pijte kave prepozno, prav tako pa se pred spanjem izognite alkoholu ali drugim substancam. Iz spalnice odstranite elektronske naprave.

PREBERITE TUDI: Zakaj imamo nočne more?

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj