Lepe ženske roke in nohti so bili že od nekdaj občudovani. Morda se niti ne zavedamo, kako zelo so negovane roke pomembne, saj za nobeno žensko ne moremo reči, da je urejena, če vidimo, da si npr. grize nohte, ali da ima odrgnjen lak na nohtih. Večina ljudi sogovornika najprej pogleda v oči, nato pa se jim pogled kaj hitro ustavi na rokah. Ker so roke izraz nas samih, si vzemite nekaj časa tudi za nego nohtov.

Nega nohtov­

Veliko žensk dela pri negi precej napak, zato se jim pogosto zgodi, da jim lakiranje ali piljenje nohtov celo škoduje. V naslednjih vrsticah boste ugotovile, zakaj se vam vaš trud pri negi morda ne povrne.

Za posamezni tip nohtov vam bom na kratko opisala, kakšni naj bi bili videti, saj bo vaš nakup izdelkov za nego nohtov uspešen le, če boste poznale stanje svojih nohtov.

Normalni nohti so na pogled zelo močni, prožni in rožnate barve.

Suhe nohte prepoznamo po tem, da je površina nohta luskasta, brez leska, razbrazdana. Na suhih nohtih se lahko pojavijo tudi bele lise.

Krhki nohti so na prvi pogled zelo trdi, neprožni, hitro se zlomijo oz. počijo.

Poškodovani nohti so zelo šibki in tanki, konice nohta se pri poskusu piljenja drobijo, lahko pa tudi zelo počasi rastejo.

Nohte, ki se cepijo, prepoznamo po tem, da se plastijo na nohtni ploskvi ali pa samo na robovih.

Kako ravnati pri težavah z nohti?

Pri negi nohtov je najpomembnejše piljenje in lakiranje ter pravilna izbira podlaka, saj vsak »problematičen« noht potrebuje poseben podlak. Preden stopimo v parfumerijo oz. drogerijo in si ga kupimo, si moramo podrobno ogledati svoje nohte, saj suhi nohti potrebujejo podlak za suhe nohte, krhki nohti podlak za krhke nohte itn. Le redke srečnice se namreč lahko pohvalijo, da imajo normalne, zdrave nohte; večina jih ima suhe, krhke, poškodovane, razcepljene ali šibke nohte.

Kakšna naj bi bila pravilna nega, ki si jo naredimo doma?

Na začetku nege si vedno temeljito odstranimo lak z odstranjevalcem laka za nohte, ki ne vsebuje acetona ali olja. Nikoli ne drgnimo z odstranjevalcem laka po nohtu, saj lahko s tem povzročimo plastenje. Lak odstranimo z nežnimi krožnimi gibi proti konici nohta. Ko ga popolnoma odstranimo, si lahko s kremo in/ali oljem za obnohtno kožico navlažimo obnohtno kožico, da se omehča, in jo z leseno manikirno paličico (te so najbolj primerne, saj razni t.i. svinčniki za potiskanje kožice niso higienični) nežno potisnemo nazaj. Potem nohte popilimo, pri čemer jih nikoli ne pilimo v obe smeri, saj lahko s tem povzročimo cepljenje, temveč od leve strani konice proti desni in obratno. Nohtov tudi ne pilimo s polirno pilico po nohtni ploskvi, saj s tem tanjšamo nohtno ploskev. Ploskev pilimo s polirno pilico samo takrat, kadar je zadebeljena ali močno razbrazdana. Ko opravimo vse to, so nohti pripravljeni na lakiranje. Pred lakiranjem mora biti noht seveda popolnoma čist in suh – na njem ne sme biti ostankov olja ali kreme, sicer ga ne moremo lepo nalakirati in se lak na njem ne obdrži dolgo.

Laka nikoli ne pretresemo, saj s tem ustvarimo mehurčke, temveč ga vedno samo povaljamo med dlanmi. Kot sem že omenila, je zelo pomembno, da si nohte nalakiramo z ustreznim podlakom. Če imate malo daljše nohte, si je treba nalakirati tudi spodnjo stran nohta, saj so tako nohti še bolj zaščiteni.

Na nohte nanesemo dva sloja podlaka. Pri tem moramo paziti, da je nalakirana cela površina nohta in da so robovi nohta popolnoma zaprti s podlakom. Nato nanesemo dva sloja želenega barvnega laka. Tudi ta naj bo nanešen natančno, tako da so vsi robovi zaprti. Lakiranje zaključimo z nadlakom za lesk in daljši obstoj. Če želimo lak obdržati na nohtih čim dlje, si jih vsak drugi dan ponovno premažimo z nadlakom.

Med lakiranjem nam ni treba čakati, da se posamezni sloj laka posuši. Na koncu si lahko premažemo nohte s t.i. sušilcem laka. V parfumerijah oz. drogerijah ga najdemo v različnih oblikah, vendar se meni zdi najprimernejši v obliki olja, saj ga lahko samo kapnemo na noht in tako se v minuti posuši vsaj zgornja plast laka.

Vsak večer, preden odidemo spat, ali pa tudi takrat ko nam to dopušča čas, si obnohtno kožico namažemo z oljem in/ali kremo za obnohtno kožico.

Ker so kvalitetni laki dragi, je priporočljivo obrisati vrat stekleničke z odstranjevalcem laka po vsakem lakiranju, saj bo pokrovček stekleničke tako bolje tesnil. Tako se lak ne bo tako hitro sušil bo uporaben dalj časa. Lak vedno pospravimo na hladno in ga ne izpostavljamo neposredni sončni svetlobi.

Ob negi nohtov vam želim obilo užitkov in še več lepih rezultatov.

7 KOMENTARJI

  1. Urssh če si grizeš nohte pojdi v lekarno in si kupi lak za nohte ki ima obupen okus!!res bljak…ampak pomaga…..morem se pa pohvaliti da imam lepe nohte in ko si jih lakiram vedno čakam da se sloji posušijo saj drugače zgledajo nohti kot da bi mi picasso risal skice na njih:)

  2. Tole mi je mal čudn napisano,da si moramo nohte nalakirati vse do roba.Namreč jaz sem si skoz tko lakirala,zadnjič mi je pa v drogeriji ena svetovalka rekla,da si jih ne smem lakirati do roba(do kože) ker pol noht in kožica ne dihata.Zdej pa ne vem kaj je res.
    Sicer imam zelo lepe nohte,rahko krhke(ne prehudo) edino imam problem s palci,ker,ko mi noht zraste že kar na lepo dolžino,se mi zlomi oziroma zacepi malo pred izrastom od roba kože(na strani) in pol se mi zatika in največkrat ga moram pol zelo uživo odrezati.Ima katera kak pameten nasvet glede tega.
    Se opravičujem na daljšem komentarju!

  3. enako kot madeira*. tudi oljni sušilec mi ne pomaga, vedno se ni v laku naredijo vtisi tekstila in brazde, če vsake plasti laka res popolnima ne posušim.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj