… področjih življenja, le-ta očitno ostaja. To je ponovno potrdila tudi nedavno opravljena raziskava, v kateri so ugotovili, da delodajalci za menedžerja raje izberejo moškega kandidata kot žensko, čeprav ima slednja več referenc z vodstvenih delovnih mest. Preprosto moške kandidate dojemajo kot boljši potencial za vodjo.

V raziskavi je sodelovalo 98 udeležencev, od tega 39 žensk, ko so preko spleta sodelovali v simulaciji zaposlitvenega intervjuja. Vsakemu udeležencu so bile predstavljene štiri vloge za vodstveno delovno mesto, ki so se razlikovale le v spolu in usposobljenosti, ki je nakazovala na primernost za vodstveno oz. managersko delovno mesto. Nato so morali oceniti uspešnost v karieri, ki so jo predvidevali za kandidata vsake vloge za zaposlitev, ter kako impresiven CV menijo, da ima.

Moški kandidati z vodstvenim potencialom so bili pogosteje ocenjeni kot tisti, ki boo imeli uspešno kariero in impresiven življenjepis. Poleg tega so v raziskavi ugotovili, da so moške z vodstvenim potencialom ocenili bolje kot moške, ki so se že izkazali na vodstvenih delovnih mestih. Pri ženskah pa ni bilo tako – ženske s potencialom niso bile ocenjene bolje kot tiste z izkušnjami.
Raziskovalci so povedali: "Ugotovitve kažejo, da ženski vodstveni potencial pri delodajalcih sploh ni opažen. To pomeni veliko oviro za napredovanje v karieri žensk in njihov uspeh."

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj