Vsak se odziva po svoje in nekateri so dejansko bolj občutljivi kot drugi.

A žal so mnogi od nas od staršev, učiteljev, prijateljev ali medijev prejemali sporočila, da je občutljivost napaka ali slabost. Nič čudnega v današnjem svetu – želijo ubogljive, brezčutne robote, ki bodo sledili navodilom in brez vprašanj izvajali navodila, in ne čutečih in empatičnih ljudi.

Pomembno je, da nežno ponovno ovrednotimo stare ideje o sebi, kot so: “Sem preveč občutljiv/a”, “Z mano je nekaj narobe” ali “Moram razviti debelejšo kožo”. Ta sramotilna sporočila niso resnična. Ste močna, sočutna oseba, ki je pravi blagoslov.

Ne, niste “preveč občutljivi”

Čeprav družba morda pravi, da ste “preveč občutljivi”, in vam predlaga, da se “utrdite”, vas spodbujamo, da še bolj razvijete svojo občutljivost, vendar hkrati (p)ostanete trdni in premišljeni.

Biti empat je velika prednost, če se jo le naučite upravljati. Niste nori, nevrotični, hipohondrični ali šibki. Ste čudovita, občutljiva oseba z darom. Vaša intuicija in vaša prefinjena občutljivost sta zdravilni, zato cenite sebe, svojo odprtost in sposobnost čutenja. Zavedajte se, kako posebni in čudoviti ste.

Empati pogosto razvijejo nizko samospoštovanje zaradi neprestanega družbenega poniževanja. Kadar kdo kritizira vašo občutljivost, mu ne verjemite. Lahko se celo prijazno odzovete: “Cenim svojo občutljivo plat. Prosim, spoštujte jo.” Če se ti kritični glasovi pojavijo v vaši glavi, pa vdihnite in zamenjajte družbo.

Preprosto jim recite: “Nehajte me vznemirjati. Odidite!” Nato si povejte: “Moja empatija je močna stran.” Če tem notranjim in zunanjim negativnim glasovom rečete “ne”, boste okrepili svoje samospoštovanje.

Vzemite si nekaj mirnih trenutkov in razmislite o svojih empatičnih darovih: intuiciji, globini, ustvarjalnosti, sočutju in želji po izboljšanju sveta. Dovolite si občutiti njihovo vrednost.

Ključnega pomena je, da se zavedate, da vam nič od zunaj – nobena stvar, oseba, delo ali količina denarja – ne more omogočiti, da bi se počutili dobro s tem, kar ste, in s svojo čutnostjo. Sreča je notranje delo. Naučiti se morate spoznati, ljubiti in sprejeti sebe, kar je vseživljenjski proces odkrivanja.

Ljubiti samega sebe ni vedno lahko, vendar je to cilj, vreden truda. S sočutjem do sebe lahko kot občutljiva oseba dobro uspevate in uživate v svojih darovih.

Ste tudi vi ena od teh občutljivih duš? Preberite še ta članek.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj