Odpuščanje zamer ni dobro samo za dušo – to je zagon tudi za vaše telo. V zadnjih nekaj desetletjih je vse več študij preučevalo terapevtske učinke odpuščanja in izkazalo se je, da je to povezano z boljšim spanjem in delovanjem srca in ožilja ter nižjo stopnjo depresije in zlorabe substanc. Pravzaprav ljudje, ki so bolj prizanesljivi, navajajo boljše zdravje na splošno, manj bolečin in manj kroničnih bolezni. Njihova celotna stopnja smrtnosti je nižja.

Odpuščanje ne pomeni, da se morate ‘spraviti’ z drugimi ljudmi ali jim celo sporočiti, da ste jim odpustili, pravijo strokovnjaki. Najosnovnejše je odpuščanje na način, kako odvrniti močno jezo, ki se kopiči v vas. Kako to storite?

1. Priznajte bolečino

Dovolite si, da ste jezni. Da bo odpuščanje pristno in zato koristno, se morate spoprijeti s svojo besom, pa tudi z žalostjo in ranljivostjo.

2. Naj bo odpuščanje neodvisno

Ko odpustite, naredite to neodvisno od tega, ali se je oseba pokesala in priznala krivdo.

3. Naredi to zase

Ljudje, ki menijo, da morajo odpuščati zaradi zunanjih razlogov – vere, njihovega odnosa do prestopnika itd. – namesto da bi sami prišli do te točke, se lahko na koncu počutijo slabše.

4. Predelajte svojo zgodbo

V redu je, če svoje pritožbe delite z nekaj bližnjimi prijatelji. Ampak obstaja razlika med privabljanjem podpore in prirejanjem škode. Po drugi strani pa je spreminjanje zgodbe lahko neverjetno opolnomočno. Na primer, lahko si razhod predstavljate kot priložnost, da si prizadevate za lastne strasti ali najdete odnos, ki vam najbolj ustreza.

5. Ne naredite tega na silo

Glede na situacijo lahko trajajo tedni, meseci ali celo leta, da prebolimo in odpustimo. Pomembno je dosledno delati na tem in ustvariti pogoje, ki povzročajo odpuščanje. Koristi za duha in telo bodo prišle, ko boste začeli odpovedovati grenkobo in samopomilovanje, po en negativni občutek naenkrat.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj