… Cousteau, svetovno priznana strokovnjakinja za vprašanja voda in trajnosti, ter Jeffrey Hogue, vodja oddelka za trajnost pri mednarodni blagovni znamki C&A, poudarila, da je treba spremeniti vzorec v verigi vrednotenja bombaža. “Približno polovica vseh oblačil, ki jih izdelajo na svetu je iz bombaža. Toda konvencionalno pridelovanje bombaža lahko nepopravljivo škodi okolju,” je izjavila Cousteaujeva ob predvajanju dokumentarca v Berlinu. “Veseli smo, da lahko podpremo dokumentarec, ki odpira vrata za bolj trajnostne prakse glede bombaža. Naš cilj je poučiti podjetja in potrošnike, da ima bolj trajnosten bombaž velike prednosti za ljudi in planet,” je izjavil Hogue.

V 60-minutnem dokumentarcu Cousteaujeva v vlogi gostiteljice odpotuje v Indijo, ZDA in Nemčijo ter gledalcem razkrije, kako pomemben je prehod na bolj trajnostne metode proizvodnje. 2,4 % obdelovalnih površin na svetu je posajenih z bombažem, ki predstavlja 24-odstotni delež na trgu in posledično 11 odstotkov svetovne prodaje insekticidov. Ekološki bombaž prinaša velike prednosti tako za gospodarstvo kot okolje, vendar kljub temu predstavlja manj kot odstotek celotnega svetovnega pridelka.

V dokumentarcu se Cousteaujeva odpravi na bombažna polja v Madhyi Pradesh v Indiji, da bi se iz prve roke poučila o pridelavi bombaža in se srečala s kmeti, ki živijo veliko bolje, odkar so konvencionalno pridelavo bombaža zamenjali za trajnostno. Sestala se je s predstavniki nevladnih organizacij v Indiji in drugod po svetu ter z vodilnimi ljudmi industrije v Nemčiji in ZDA. Cousteaujeva je intervjuvala strokovnjake za trajnost pri C&A, enega najbolj daljnovidnih prodajalcev modnih oblačil, da bi razumela zakaj obstaja globalna potreba po ekološki proizvodnji in zakaj je mednarodna akcija nujna. “Evropski kupci modnih oblačil morajo razumeti, da so njihove odločitve pomembne pri podpiranju trajnostnega razvoja v državah – proizvajalkah bombaža,” je rekel Hogue.

Deborah Armstrong, izvršna podpredsednica pri National Geographic Partners Europe, je izjavila: “Pri National Geographicu verjamemo v moč znanosti, raziskovanja in širjenje informacij skozi zgodbe, saj s tem spreminjamo svet. Način izdelave oblek pušča posledice na okolju, na kar pomisli le malo ljudi. V dokumentarcu ‘Zavoljo ljubezni do mode’ bomo izpostavili posledice in morebitne rešitve in sicer tako, da bomo poskusili pritegniti gledalce po vsem svetu.”

Premiera dokumentarca na National Geographic Channelu bo 21. maja, ob 20:55.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj