Slovo od leta 2021, ki je bilo leto “pandemije”, nas je še bolj naučilo pomena duševnega zdravja. Leta 2022 začnite dan z redno vadbo, pri telesni dejavnosti ne gre le za hujšanje, temveč za dvig razpoloženja in krepitev veselih občutkov, ki jih med vadbo ustvarijo vaši možgani. Medtem ko ostanete aktivni, ne pozabite poskrbeti za svojo prehrano. Uživanje hranljive, uravnotežene hrane je zelo pomembno. Res je, ko pravijo, da čutite, kaj jeste, kar pomeni, da na vaše razpoloženje vpliva tudi vnos hrane. Zelo priporočljivo je, da ostanete hidrirani.

Razvijte zdrav vzorec spanja. Idealno je 6-8 ur spanja, vendar je pomembna tudi kakovost spanca. Če želite izboljšati kakovost spanja, poskrbite, da se izogibate času pred zaslonom 2 uri pred spanjem in si privoščite 30-40 minut pred spanjem za samooskrbo ali tako imenovani “čas za mene”. Ta čas je za vas, da se prepustite dejavnostim samooskrbe ali stvarem, ki so sproščujoče in terapevtske. Nekateri bi uživali v negi las in kože, nekateri bi radi prebrali lahkotno knjigo, nekateri bi poslušali podcast ali pomirjujočo glasbo, meditirali ali pisali dnevnik.

Razvijte nove veščine in izzivajte svoje sposobnosti, hkrati pa se sprostite in uživajte v svojih hobijih. Če boste počeli tisto, v čemer uživate, boste zmanjšali stres, raven nezadovoljstva in izboljšali vaše razpoloženje ter na dolgi rok izboljšali vaše duševno zdravje.

Postavite si realne, izvedljive in dosegljive cilje. Oblikujte svoje kratkoročne cilje tako, da vam bodo pomagali pri doseganju dolgoročnih ciljev. Osredotočite se na produktivnost, vendar ne bodite preobremenjeni s prevelikim delom. Po potrebi si vzemite odmore. Med odmorom počnite stvari, ki vas osrečujejo. Osredotočite se na svojo moč in ne na svoje omejitve.

Začnite pisati dnevnik. Nekaj besed ali nekaj strani hvaležnosti. Spremljajte svoj napredek in dosežke z dnevnikom. Obvladujte negotovost tako, da ostanete v sedanjosti, vzemite vsak dan, kakršen pride, in se osredotočite na stvari, ki jih lahko nadzorujete. Čuječnost in meditacija sta lahko odlični orodji. Čeprav ne moremo nadzorovati vsega, kar se nam dogaja, lahko nadzorujemo svoj odziv na situacijo, s katero se soočamo, in odnos, ki ga imamo do nje. S premišljenim življenjem se lahko okrepimo. Dobro duševno zdravje ne pomeni, da imamo vedno samo srečne misli. Žalostne ali vznemirljive stvari so del življenja. Težave so tudi del življenja. Dobro duševno zdravje pomeni gledati na situacijo takšno, kot je v resnici; vadite zdravo razmišljanje. Vsi si moramo vzeti čas, da se upočasnimo in sprostimo. To je velik del obvladovanja stresa in uživanja v življenju. Če si ne vzamemo časa, da se upočasnimo, se lahko stres poveča, dokler se ne počutimo preveč preobremenjeni, da bi karkoli naredili. Ko se sprostimo, lažje vidimo probleme in rešitve. Lažje je obvladovati težke občutke in lažje je videti širšo svetlejšo sliko situacij. Lažje se je osredotočiti na to, kar se dogaja zdaj, namesto da bi skrbeli za preteklost ali prihodnost.

PREBERITE TUDI: Tudi ta vadba izboljšuje duševno zdravje (in oža pas)PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj