Spolnost. Beseda lahko sproži kalejdoskop čustev. Od ljubezni, vznemirjenja in nežnosti do hrepenenja, tesnobe in razočaranja – reakcije so tako raznolike kot same spolne izkušnje. Še več, veliko ljudi se bo srečevalo z vsemi temi čustvi in mnogimi drugimi v svojem življenju. Sploh, če v postelji niso zadovoljeni.

Vaše spolno zadovoljstvo gre skupaj z vašim duševnim, fizičnim in čustvenim zdravjem. Komuniciranje s partnerjem, sledenje zdravemu življenjskemu slogu, koriščenje številnih odličnih gradiv za samopomoč na trgu in zabava, vam lahko pomagajo v časih, ko ste nezadovoljni s spolnostjo.

Kaj pravzaprav spolnost je?

Na eni strani je spolnost le še ena telesna funkcija, ki jo poganjajo hormoni in je namenjena ohranjanju vrste. Seveda ta ozek pogled podcenjuje kompleksnost človekovega spolnega značaja. Poleg biokemičnih sil, vaše izkušnje in pričakovanja pomagajo oblikovati vašo spolnost. Vaše razumevanje sebe kot spolnega bitja, razmišljanja o tem, kaj pomeni zadovoljujoča spolna povezava, in odnos s partnerjem so ključni dejavniki vaše sposobnosti za razvoj in vzdrževanje izpolnjujočega spolnega življenja.

Pogovor s partnerjem

Mnogi pari težko govorijo o spolnosti tudi v najboljših okoliščinah. Kadar se pojavijo težave s spolnostjo, lahko občutek bolečine, sramu, krivde in zamere popolnoma zaustavi pogovor. Ker je dobra komunikacija temelj zdravega odnosa, je vzpostavitev dialoga prvi korak ne le k boljšemu spolnemu življenju, temveč tudi k tesnejši čustveni vezi. Tu je nekaj nasvetov za reševanje te občutljive teme:

 • Najdita pravi čas za pogovor.
 • Izogibajta se kritiziranju.
 • Zaupajte partnerju glede sprememb v vašem telesu.
 • Bodite iskreni.

Uporaba strategij samopomoči

Zdravljenje spolnih težav je zdaj lažje kot kadarkoli prej. Revolucionarna zdravila in profesionalni spolni terapevti so na voljo, če jih potrebujete. Manjše spolne težave boste morda lahko rešili tako, da boste ljubeznivo naredili nekaj prilagoditev. Tu je nekaj stvari, ki jih lahko poskusite doma:

 • Izobrazite se glede spolnosti.
 • Vzemite si čas za aktivnosti v postelji.
 • Uporabite spolne pripomočke.
 • S partnerjem se dotikajta – povsod.
 • Ne pričakujte preveč že prvič.
 • Preizkusita različne položaje.
 • Pogovorita se o vajinih fantazijah in si jih zapišita.
 • Sprostite se.
 • In najpomembnejše – ne obupajte prehitro.

Ohranite zdrav duh v zdravem telesu

Vaše spolno počutje gre skupaj z vašim duševnim, fizičnim in čustvenim zdravjem. Zato lahko iste zdrave navade, na katere se zanašate, da ohranite telo v formi, oblikujejo tudi vaše spolno življenje.

 • Ne kadite.
 • Ukvarjajte se s športom.
 • Zdravo se prehranjujte.
 • Skrbite za vašo vagino – ko estrogen v menopavzi pade, vaginalne stene izgubijo nekaj svoje elastičnosti. Ta proces lahko upočasnite ali ga celo spremenite s spolno dejavnostjo. Če spolnost ni možna, je samozadovoljevanje enako učinkovito.

Spolnost naj postane zabavna

Tudi v najboljšem razmerju lahko spolnost po več letih postane dolgočasna. Z malo domišljije lahko zopet prižgete iskrico.

Bodite pustolovski

Še nikoli niste na tleh dnevne sobe ali na osamljenem mestu v gozdu? Zdaj je čas, da to poskusite. Ali pa poskusite raziskati erotične knjige in filme. Celo samo občuteki, ki ga dobite pri iskanju filma z oznako X, lahko prebudi tisto iskrico strasti.

Bodite čutni 

Ustvarite okolje za posteljno aktivnost, ki bo všeč vsem vašim petim čutom. Osredotočite se na občutek svile na svoji koži, utrip džezovske melodije, dišeč vonj cvetov po sobi, mehak poudarek sveč in okus zrelega, sočnega sadja. Uporabite to povečano čutno zavedanje, ko ste s partnerjem.

Bodite razigrani

Pustite ljubezenske zapiske v partnerjevem žepu, da jih pozneje najde. Skupaj si privoščita kopel z mehurčki – topel prijeten občutek, ki ga imate ob izhodu iz kadi, je lahko odličen povod. Žgečkajta se, smejta se, bodita si blizu.

Bodite ustvarjalni

Razširite svoj seksualni repertoar in spremenite svoje scenarije. Na primer, če ste se v soboto zvečer že ljubili, izberite raje nedeljsko jutro. Eksperimentirajte z novimi položaji in aktivnostmi. Preizkusite spolne igrače in seksi perilo, to bo zagotovo prižgalo kakšno iskrico.

PREBERITE TUDI: Ženske se kmalu naveličajo spolnih odnosov

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj