… najpogostejšimi boleznimi razvitega sveta. V raziskavi so ugotovili, da ekstrakt cimeta, ki vsebuje tudi močne antioksidativne komponente, zmanjša nevarnost za nastanek diabetesa in bolezni srca. V raziskavi, ki je trajala 12 tednov, je sodelovalo 22 zelo debelih udeležencev, ki so imeli napačne vrednosti glukoze v krvi – stanje, imenovano preddiabetes, v katerem postanejo celice neodzivne na povišane vrednosti inzulina, ki ga proizvaja žleza slinavka. Celice bi se namreč morale odzvati tako, da bi pomagale odstraniti povišano količino glukoze v krvi.

cimet

Udeležence so razdelili na dve skupini, od katerih je ena prejemala 250 mg ekstrakta cimeta 2x na dan ali pa placebo, skupaj s svojo običajno prehrano. Pred začetkom raziskave so jim odvzeli in preverili kri, da bi preverili količino antioksidantov in glukoze v krvi, nato pa še po 6 tednih in po 12 tednih.

Ugotovili so, da ekstrakt cimeta izboljša stanje antioksidatov v krvi za 13 do kar 23 %, več antioksidantov v krvi pa zmanjša količino glukoze v krvi. Za dodatno potrditev zmanjšanja oksidativnega stresa in zniževanja glukoze v krvi s pomočjo ekstrakta cimeta bodo opravili še eno raziskavo, sicer pa raziskovalci pravijo, da je uživanje cimeta varno in zelo učinkovito.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj