Raziskava, v kateri so združili 130 poročil s tega področja in v kateri je sodelovalo 130000 udeležencev iz vsega sveta, je pokazala, da igranje nasilnih video iger vp­liva na otroke tako, da ti postanejo bolj nasilni, grobi in manj pozorni in občutljivi – ne glede na njihov spol, starost ali kulturno ozadje.

Raziskava, ki je bila objavljena v časniku Psychological Bulletin, je tako potrdila, da takšne video igre tako kratkoročno kot tudi dolgoročno spodbujajo agresijo in zmanjšajo empatijo in prosocialno vedenje pri otrocih in mladini.

Raziskovalci so zato mnenja, da je treba to področje predebatirati, vključno z razvojem in testiranjem potencialnih intervencijskih strategij, ustvarjenih zato, da se zmanjša negativen vpliv igranja nasilnih video iger. Vendar se zavedajo, da takšni procesi zahtevajo svoj čas, zato apelirajo na starše, naj poskrbijo za svoje otroke tudi na tem področju; tako, kot starši skrbijo za ustrezno prehrano svojih otrok in jim določeno hrano prepovedo ali omejijo, bi morali delovati tudi tu in jim določene video igre prepovedati in druge omejiti. Pri tem pa morajo seveda otroku razložiti, zakaj jim tega ne dovolijo, saj zgolj prepoved nikoli ne doseže svojega učinka oz. lahko doseže celo nasproten rezultat od želenega.

PREBERITE TUDI: Poklic mesarja: uničujoče posledice na otrokov razvoj in družbo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj